Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. augusztus 5., szerda

Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi

ברוך דיין האמת


Deutsch Róbert „Jidu” főrabbi, a Bethlen téri zsinagóga rabbija, a magyarországi Rabbitestület elnöke, három gyermek édesapja augusztus 5-én, szerdán reggel 59 éves korában elhunyt. Temetésére csütörtök reggel 10 órakor kerül sor a Kozma utcai zsidó temetőben.

Deutsch Róbert főrabbi 1956-ban született Debrecenben. Édesapja a debreceni ortodox közösség legendásan nagy tudású sachtere, rituális metszője volt, aki sokáig a rabbi-feladatokat is ellátta.

Deutsch Róbert az Országos Rabbiképző elvégzését követően több évig dolgozott a Dohány utcai zsinagógában, majd rövid ideig a Hegedűs Gyula (Csáky) utcai és az Újpesti zsinagóga rabbija volt. 1988 végétől a Bethlen téri zsinagóga vezetését vette át.

1989 óta volt a Budapesti Rabbiság igazgatója, hosszú éveken át a Rabbitestület vezetője. Tagja volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezető testületének, vezetője volt a Magyarországi Rabbinikus Bíróságnak, a Bét Dinnek. A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium vallási vezetője volt. 
Az orthodox értelemben vett zsidó hagyományok szerint élt és tanított. A Bethlen téri zsinagóga közösségi életét felvirágoztatta, erős vallásos közösséget szervezett.

2002-ben ő avatta fel a felújított makói orthodox zsinagógát.

2010-ben az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása és szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vette át a köztársasági elnöktől.

Közel három évtized során többszáz alkalommal vezetett megemlékezést a holokauszt áldozatainak emlékére. 


Legyen emléke áldássá – יחי זכרו ברוך

1 megjegyzés:

  1. Soha nem jártam a Bethlen téri zsinagógába. Családunk Nagyapám miatt a Lónyai utcai Koma Egyletet látogatta. Ám most került a kezembe Papp Richárd könyve, amely épp a Bethlen téri rabbinak állít emléket "Bezzeg a mi rabbink" c.remek
    művében. Természetesen az ember jól szórakozik a kötetben lévő viccekkel, ám ami enné jóval fontosabb – történelmi visszatekintést kapunk a zsidóságban bármely időszakokban keletkezett viccek társadalmi hátterére. És mindörökre megjegyezzük Deutsch Róbert rabbi nevét,legyen emléke áldássá.

    VálaszTörlés