Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. augusztus 19., szerda

Agykárosodást szenvedett a két hónap óta éhségsztrájkoló palesztin ügyvéd, állapota válságos ♦ Haifán is tüntettek izraeli arabok

Egyre nagyobb visszhangot kelt az immár 64 napja éhségsztrájkoló Mohamed Allaan 30 éves palesztin-arab ügyvéd ügye, akit az Iszlám Dzsihád terrorszervezettel való kapcsolatai miatt adminisztratív fogságban tartanak.

Az adminisztratív fogvatartás (administrative detention) olyan intézkedés, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok bírósági ítélet nélkül fogva tartsanak terrorgyanús elemeket.

Mohamed Allaan a második, egymást követő hat hónapos fogvatartási időszakot tölti.

A Legfelsőbb Bíróság szerdán két benyújtott petícióról tárgyalt, ám minden döntést felülírt a szerdán végzett MRI-vizsgálat, amely agykárosodást mutatott ki Allaan-nál. A Bíróság ideiglenesen megszüntette az adminisztratív fogságot, és annak folytatását attól tette függővé, hogy az agykárosodás visszafordíthatatlan-e, vagy sem. 

Allaan pénteken elvesztette eszméletét, és az askeloni Barzilai kórházba szállították, ahol infúziót kapott. Kedden visszanyerte eszméletét, de az orvosok szerint nincs túl az életveszélyen és továbbra is a kórház intenzív osztályán ápolják. Rokonai korlátozás nélkül látogathaták. 

Kedden a haifai Nisznász negyedben több száz helyi arab lakos palesztin zászlókkal szimpátia-tüntetést rendezett a terrorizmussal gyanúsított palesztin ügyvéd mellett. 


A múlt héten két ízben is erőszakos tüntetésre került sor Askelonban, amit ugyancsak izraeli arabok szerveztek. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése