Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. szeptember 23., szerda

Jom Kippur: száraz forróság kint, tömegek a hűtött zsinagógákban ♦ Hebron, ellenőrző pont: a fémdetektor jelzett, a palesztin lány kést rántott, a katonák lelőtték


A Neilá (Záró) imával, egy sófárfúvással, és a "Jövő évben a felépült Jeruzsálemben" (ami alatt a Harmadik Szentély értendő) mondattal véget ért a zsidóság legnagyobb ünnepe, a Jom Kippur.

Ha a kora reggeltől kis szünettel napnyugta utánig tartó imarendet nem is, de a Záróimát a zsidó lakosság tömegei követték a zsinagógákban. Jeruzsálemben, a Nyugati fal előtti térségen is tízezrek gyűltek össze a Neilá-imára, a szokatlanul forró és száraz időjárás ellenére.

A délelőtti ima Jizkor-emlékimádságán is sokan jelentek meg, hogy Káddis-imát mondjanak elhalt szeretteik lelki üdvéért.

Mint az ilyenkor szokásos, Jom Kippur előstéjétől az ünnep kimeneteléig üresek voltak a városközi utak. Gyalogosok és kerékpározó gyerekek vették birtokba a városok úttestjeit.

Az izraeli rádió és televízió-állomások szüneteltették az adást. A tömegközlekedés és az országot külfölddel összekötő légiközlekedés este kilenc óra után indul újra. 

A zsidó lakosság zöme a vallási előírásoknak megfelelően böjtölt, és sokan végig ülték-állták az ünnepi szertartást. Nem kevesebb, mint 2019 esetben kellett mentőket hívni rosszullét miatt, 1909 esetben kórházi kezelésre volt szükség és 280 kerékpározó gyerek szenvedett kisebb-nagyobb sérülést.

A rendőrség és a határrendőrség teljes készültségben volt. Az utóbbi hetek feszültsége ezen a napon is élénk maradt. A jeruzsálemi Templomhegy mecseteibe csak 40 évesnél idősebb férfiakat engedtek fel; asszonyoknál nem volt korlátozás.

Jeruzsálem vegyesen lakott részeiben és a Területeken kedden, az ünnep előestéjén is folytatódtak a kődobálások izraeli rendszámú járművekre. A város északi részében palesztin gyújtogatók adtak munkát a tűzoltóknak, akik gyorsan eloltották a lángokat.

PALESZTIN FELVÉTEL A TERVEZETT KÉSELÉSRŐL

Hebronban kedden egy ellenőrző ponton nikábot (arcot-testet eltakaró fekete kendőt) viselő arab lány vonta magára a határrendőrök gyanúját, amikor észlelték, hogy áthaladásakor a fémdetektor fémes tárgyat jelez. 

A lány közeledett a katonákhoz, akik arabul felszólították, hogy fedje fel az arcát és távolodjon el tőlük. A lány még közelebb ment, mire a katonák a földre, a lába elé lőttek. A lány ezután a katonák felé futott, és testközelbe érve kést rántott. A katonák a vonatkozó előírásoknak megfelelően rálőttek. A lányt a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházba szállították, ahol szerda este belehalt sérülésébe. ◙ 

2 megjegyzés:

  1. Sajnálom az Izraeli Véderő katonáit, akiket az arab terror arra kényszerít, hogy radikálózódott polgári személyek ellen fegyverét használja.

    VálaszTörlés
  2. ... önvédelem . Ilyen és ehhez hasonló állatok özönlik el Európát.

    VálaszTörlés