Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. december 16., péntek

Csőstül jön az áldás... Bőséges eső öntözi Izrael földjét • Néhány nap alatt 15 centimétert emelkedett a Kineret szintje

SZIVÁRVÁNY VÁROSOM, REHOVOT FÖLÖTT. 
BÁRON KATA MAKÓI ÚJ OLÁ FELVÉTELE.

Egymás után három évben volt száraz telünk, amelyet itt inkább esős évszaknak lehet nevezni. Az idén azonban a jelek szerint az időjárás megemberelte magát. A héten újabb bőséges eső hullott a Golántól a Negevig. 

A Kineret, egyetlen édesvíz-tartalékunk szintje 15 centiméterrel nőtt. Ez a jó hír. A kevésbé jó: az átlagos-normális szintjéhez még közel 5 méter (!) hiányzik. Ennek pótlásához pedig öt-hat kifejezetten bő esős év kellene. 

Az elmúlt száraz évek következtében az akviferek, a természetes földalatti tározók nagyrészt kimerültek. És, hogy az izraeli-palesztin konfliktus ebből se maradjon ki, a szomszédos, arabok lakta területeken valóságos rablógazdálkodás folyik a közös vízkészlettel – és még így ís Izraelnek kell ellátni az Autonómia lakosságának jórészét ivóvízzel.

Az 1994-ben Jordániával megkötött békeegyezmény részeként Izrael évente köbméterek millióival látja el a katasztrofálisan túlnépesedett sivatagi királyságot, amelynek lakossága rendszeresen tüntet a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megléte ellen. 

Izraelben fejlett a tengervíz-sótlanító technika. Hederán és Askelonban világméretekben is jelentős sótlanító berendezések működnek, mindez azonban az ország vízigényének kevesebb, mint az ötödét fedezi.

A jövő héten még biztosan számíthatunk esőre. Elő hát az esernyőkkel és az esőkabátokkal. És az imákkal – bármilyen nyelven – a további égi áldásért! ◙

1 megjegyzés:

  1. ... a csapadék megérkezése jó hír ! A periférikus túlnépesedés világméretű probléma !

    VálaszTörlés