Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. február 21., kedd

A hadbíróság ítélete Elor Azaria perében: másfél év letöltendő, egy év feltételes szabadságvesztés, lefokozás


A hadbíróság ítélete Elor Azaria perében: másfél év tényleges, egy év feltételes szabadságvesztés, őrmesterről közkatonává (turái - טוראי) történő lefokozás.

A 20 éves katonát a hadbíróság januárban emberölésben találta vétkesnek, miután tavaly március 24-én Hebron közelében agyonlőtt egy, a társát megkéselő, és egy másik katona által már meglőtt, földön fekvő palesztin arab terroristát.

Maya Heller ezredes hadbírónő, a bírói testület vezetője ítéletének fő indokát abban nevezte meg, hogy Azaria "megsértette az Izraeli Hadsereg legszentebb elvét, a fegyverek tisztaságát (tóhár hánesek – טוהר הנשק)".

Azaria védőügyvédeinek 15 nap áll rendelkezésre fellebbezés benyújtására.

Az ítélethirdetés színhelye, a tel-avivi "Kirjá" épület környékét 150 rendőr biztosítja a várható tüntetések ellen. 

Azaria március 5-én kezdi meg büntetése letöltését. Addig "nyitott őrizetben" (má'ácár pátúách – מעצר פתוח) tartják, Náchsonim bázisban.

A szerkesztő véleménye:
1. Csecsemőket ágyukban lemészároló vérszomjas vademberekkel küzdünk. Ezekkel szemben meddig érvényes a "fegyverek tisztasága" képtelen baromsága? 

2. Aki úgy határozott, hogy a katona nevét a nagyvilág nyilvánossága elé tárja, és ezzel évtizedeken át tartó életveszélybe sodorja a katonát és családját – golyót érdemel.  

3. A húszéves katona – mondjuk ki – nem egy IQ-olimpikon. Ezt pedig az őt, és százezernyi, az övéhez hasonló szocio-ekonomikus háttérből bevonuló társát egyenruhába öltöztető katonai vezetésnek figyelembe kell(ene) vennie.

4. A régi görög mondás úgy tartja: akit az istenek el akarnak veszejteni, előbb az eszét veszik el. 


Itt tartanánk? 

2 megjegyzés:

  1. Laci! Teljesen egyetértek veled. (Elnöki kegyelem lehetséges?)

    VálaszTörlés
  2. Az en velemenyem. Az izraeli-palesztin konfliktusban mindket felnek megvan a maga bune. E ket nep kozotti es barmilyen mas haboruban ervenyes torveny, hogy artalmatlanna tett, gyakorlatilag mar fogoly statuszban levo emberen senki sem onbiraskodhat. Senkinek sincs joga a torvenyt a sajat kezebe venni.Bar mar kozel allunk hozza, meg nem elunk a dzsungelben. A"tohar nesek" a fegyverek tisztasaganak elvet minden korulmenyek kozott oriznunk kell es nem a fair play miatt, hanem a sajat erkolcsi tiszessegunk megorzese erdekeben is.

    VálaszTörlés