Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. február 19., vasárnap

Netanjáhu jött, látott és már megy is tovább


PHOTO: REUTERS

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök pénteken hazaérkezett rövid washingtoni látogatásáról. Vasárnnap rendkívüli kormányülésen tartott tájékoztatót Donald Trump elnökkel lefolytatott tárgyalása részleteiről.

A washingtoni megbeszélést követő sajtóértekezletet felvételeit mindenki láthatta, de, ahogy a kínai mondás tartja, egy kép többet mond, mint ezer szó. A mellékelt képen látható fancsali pofák arckifejezések mindent elmondanak.

Tudjuk: a kétállami megoldás immár nem amerikai követelés, de az új főnök békét akar elérni. Akárhogy, de megegyezést a palesztinokkal. Kétállamit, egyállamit, akármilyet. Ez már a felek dolga.

Az USA izraeli nagykövetségének átköltöztetése Jeruzsálembe: nem megy az olyan gyorsan. Ez további megfontolás tárgya. 

Irán nukleáris fegyverkezése – az Egyesült Államok nem tűri. Mit tesz ellene? A jövő zenéje. 

Új nap kezdődik a két szövetséges viszonyában. Izrael az Egyesült Államok igen közeli szövetségese – ezt még Obama is mondogatta. Mostantól talán új tartalmat is fog nyerni. Meglátjuk. És ne feledjük: Donald Trump egy nappal kevesebb, mint egy hónapja van hivatalban!

Hogy a zárt ajtók mögött milyen valóságos egyezségek születtek, vagy vannak születőben, azt biztosan nem a mikrofonok és a kamerák előtti betanult szavalások tartalmából fogjuk megtudni.

Netanjáhu már repül is tovább – Sárikával vagy nélküle, meglátjuk – Szingapurba, onnan Ausztráliába. 

Szingapur, a törpe városállam Ázsia egyik sikertörténete gazdasági és társadalmi értelemben. Kapcsolataink szívélyesek. 

Ausztráliába a miniszterelnököt izraeli üzletemberek is elkísérik. A kontinensnyi ország pörgő gazdasága sok lehetőséget rejt. Az angolszász világgal Izrael általában megbízható jóviszonyt ápol. Izraeli miniszterelnök még nem látogatott Ausztráliába. 


A miniszterelnökre még egy londoni látogatás is vár. Csak győzze szusszal. ◙

3 megjegyzés:

  1. Szerintem többet ért már is el mint obamával a nyolc év alatt,de mit is várhatnánk ilyen rövid idő alatt.A lényeg hagyja hogy Izrael önmaga létezzenés ami a legfontosabb hogy elitéli a legnagyobb mocskot Iránt.Ne akarjunk azonnali lépéseket a megfontolatlan elhamarkodott döntések ártanak!

    VálaszTörlés
  2. Sorrz, de itt én nem látok fancsali képet vágó vezető politikusokat, különösen nem, hogy az izraeli csatornán leadták a humorral és szinte tapintható barátságos hangulatu sajtótájékoztatót

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez igy van,igy igaz,jó tárgyilagosnak lenni és nem elfogultnak.

      Törlés