Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. április 7., péntek

Békétlenség Peszách ünnep beköszönte előtt

Az elmúlt néhány nap eseményei, amelyek Izraelben hírértékűek:


► Halálos végű katona-gázolás csütörtökön a Jeruzsálem közelében fekvő Ofra település egyik autóbusz-megállójában. Az áldozat egy húszéves katona, Élcháj Táhárlév őrmester. Az elkövető a 23 éves Malek Hamed, akit őrizetbe vettek. Családja a Hamasz elkötelezett híve, birtokukban fegyvereket és lopott járművet talált a nyomozást végző határrendőrség.
► Négy halálos áldozatot követelő tömegbe-gázolás pénteken Stockholm központi sétálóutcájában. A letartóztatott 39 éves üzbég gyanúsított beismerte, hogy szándékosan gázolt egy lopott kamionnal.
► Az Egyesült Államok pénteken hajnalban első ízben avatkozott be közvetlenül a szíriai polgárháborúba, amikor rakétákkal támadta a szíriai légierő egyik bázisát. Amerikai értesülés szerint Asszad elnök hadserege innen vetett be vegyi fegyvereket az ország északi része ellen, amely a felkelők irányítása alatt áll. Lehetséges, hogy a bázison orosz személyzet is szolgál. Oroszország tiltakozását fejezte ki.
► Netanjáhu miniszterelnök nyilatkozatban támogatta Trump elnök lépését.
► Hétfő éjjel, Peszách beállta előtt lezárják a Nyugati Part – Júdea és Somron – átjáróit. 
► A Gázai-övezetben fogyóban az erőműveket tápláló üzemanyag. Ha napokon belül nem találnak megoldást, teljes sötétségbe borul a közel kétmilliós terület, ami egy humanitárius katasztrófa kezdete lehet.
► Hírek szerint Magyarország a napokban nukleáris együttműködésről ír alá megállapodást az Iráni Iszlám Köztársasággal. Irán kormánya célul tűzte ki Izrael Állam eltörlését, és közismerten atombombát szállító rakéta fejlesztésére törekszik. A nemzetközi szervezetek ellenőreit nem, vagy késéssel engedi be a szerinte békés célú nukleáris projektek színhelyeire.
► Izraelben hétfőtől felmelegedés, kedden forró, száraz "sáráv" várható, amely előreláthatólag szerdáig fog tartani. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése