2017. április 1., szombat

Jó hetet Izraelben, kellemes, tavaszi hétvégét másutt élő olvasóimnak


► Szombaton havazott a Hermonon. A vasárnapra virradó éjjeltől az esőfront az ország északi részéből a tengerparti régióig húzódik. Délután a Negevet is eléri. Hétfőn emelkedik a hőmérséklet, keddtől sáráv (chámszin), vagyis száraz meleg várható.
► Szombaton délben egy 17 éves arab megkéselt két ultraortodox zsidó fiatalt, majd elmenekült. Egy közelben tartózkodó határrendőr üldözőbe vette a késelőt, aki őt is megsebesítette. A határrendőr végül agyonlőtte a támadót. A sebesülteket könnyű-közepes sérülésekkel szállították kórházba.
► Végéhez közeledni látszik a Binjámin Netanjáhu miniszterenök (Likud) és a Kahlon pénzügyminiszter (Kulánu) közötti vita a Rádióhatóság (Rásut hásidur) átszervezéséről. A vita akár új választásokhoz is vezethetett volna: a Kulánu párt részt vesz a kormánykoalícióban. 
► A Gázai-övezetet már egy hete határzár alatt tartja az azt kormányzó Hamasz, miután a múlt héten ismeretlenek hangtompítós pisztollyal megölték Mázen Fakhát, a szervezet "katonai szárnyának" egyik vezetőjét. A Hamasz Izraelt gyanúsítja a leszámolással. Fakha számos halálos végű terrorakciót szervezett, de 2011 októberében, a Salit-ügylet révén kiszabadult életfogytiglani börtönbüntetéséből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése