2017. április 22., szombat

Mizujs? A hétvége hírei


► A szokatlanul nagy melegben izraeliek százezrei özönlötték el pénteken és szombaton a tengerparti strandokat.

► Vasárnap lehülés, hétfőn kellemes, tavaszias idő. Kedden keleti, sivatagi széllel újból támad a forró, száraz "sáráv". Szerdán és csütörtökön száraz forróság.

► Marwan Barguti, a Fatach "Tanzim" katonai szárnyának egykori vezetője, aki terrorakciók tucatjait tervezte és vezényelte le, és aki ezért négy életfogytiglani plusz 40 éves börtönbüntetését tölti, éhségsztrájkot kezdeményezett. Az akcióban több száz palesztin biztonsági fogoly is részt vesz. Bargutit ugyanakkor a 82 éves Mahmud Abbász (Abu Mázen) egyik lehetséges utódjaként tartják számon egy esetleges megegyezés révén.

► Binjámin Netanjáhu miniszterelnök pénteken az amerikai Fox News tv-állomásnak adott interjúban arra szólította fel a Palesztin Autonómia vezetését, hogy ha békét akarnak, legalább annyit tegyenek meg, hogy ne pénzeljék a palesztin terroristákat. "Most nem a Hamaszról van szó, hanem a nemzetközileg elismert Palesztin Autonómiáról" – hangsúlyozta.

► Száád Hariri libanoni miniszterelnök pénteken súlyos kritikával illette a Hezbollah terrorszervezetet, amiért az csütörtökön "média-túrát" szervezett a libanoni-izraeli határon. A beirúti kormány egyre hangsúlyosabban követeli az országában működő siita Hezbollah szervezettől – amely ott politikai párttá is alakult – hogy hagyjon fel Izrael provokálásával, mivel egy háború igen súlyos következményekkel járhat Libanon számára. Szombaton a libanoni hadsereg a szíriai határon feltartóztatott egy tíztagú fegyveres csoportot. Egy fegyverest megöltek.

► Pénteken összesen három aknagránát csapódott be a Golán fennsík különböző pontjain, minden bizonnyal a szíriai polgárháború harcai során. Sebesülés vagy kár nem keletkezett. Az izraeli tüzérség mindazonáltal viszonozta a tüzet, miután Izrael hivatalosan minden határincidensért a damaszkuszi kormányt tartja felelősnek.  

► Izraelben vasárnap estétől hétfő estéig emlékeznek meg a Vészkorszak áldozatairól és az ellenállás hőseiről ("Jom hásoá vöhágvurá"). Hétfőn reggel 10 órakor kétperces szirénázás lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése