Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. május 23., kedd

Trump-látogatás, második nap • Két kellemetlen affér • A szaudi király békeajánlata • Követség-áthelyezés: talán majd


Szerencsésen, nagyobb bökkenők nélkül lezajlott az USA elnöki párja és családja megérkezése Izraelbe. Első ízben történt meg, hogy valamely repülőjárat – ezúttal az „Air Force-1”, a kíséretet szállító különgépekkel – Rijádból, Szaud Arábia fővárosából induljon és egyenesen izraeli repülőtérre szálljon le.

A himnuszok után, a vörös szőnyegen elhangzottak a közhelyektől hemzsegő beszédek. Különösen szánalmas volt „Rubi” Rivlin államelnök szélfútta papírlapokból eldadogott, fölöslegesen hosszú szózata. Netanjáhu, a valódi házigazda beszéde már rövidebb, vagy legalábbis tömörebb volt, gondolva a harminc-plusz fokos melegben öltönyben-nyakkendőben szenvedő jelenlévőkre.

A fogadást már az első percekben két kellemetlen affér árnyákolta.

Az indiszkrét kamerák rögzítették, és a tévé-állomások világgá röpítették azt a másodpercnyi jelenetet, amint Trump úr a vörös szőnyegen lépdelve felesége, Melania keze után nyúl, az pedig ellöki a felé nyújtott kezet.

Percekkel később a meghívottak között helyet foglaló Oren Cházán képviselő (Likud) okozott kínos perceket, amikor szinte erőszakkal félrevonta Trump elnököt, hogy mobiltelefonjával szelfit (!) készítsen kettejükről. Ráadásul gépe nem engedelmeskedett, de az elnök engedelmesen várakozott rá...

Ezt követően a Likud ifjú titánja magából is hülyét csinált, amikor arcpirító, pofátlan tettét így kommentálta: „Én vagyok az izraeli Trump”.

Az amerikai vendégeket a repülőtérről helikopterek szállították Jeruzsálembe, az államelnöki rezidenciára, majd Netanjáhu miniszterelnök  irodájában folytattak megbeszélést.

A program politikailag legérzékenyebb pontja Trump elnök látogatása volt Jeruzsálem Óvárosában, a Nyugati Fal előtt és a Szent Sír templomban: az 1967. júniusában, a Hatnapos Háború során a Jordániai Légiótól visszafoglalt Óváros ugyanis az ENSZ és a legtöbb állam szerint olyan terület, amelyet Izrael Állam a nemzetközi jog megsértésével annektált.

Trump elnök az elmúlt napokban Szaud Arábiában tett látogatásáról üzenetet hozott Szalman szaudi királytól. Az üzenet tartalma: az arab világ békében kíván élni Izraellel, és ennek érdekében az izraeli kormánytól „merész lépéseket” kíván.

Kedden, az egynapos látogatás második felében Trump elnök Betlehemben megbeszélést folytatott Mahmud Abbász-szal, a Palesztin Autonómia elnökével, rövid látogatást tett a jeruzsálemi Jád Vásém emlékintézményben, majd az Izrael Múzeumban tart beszédet. 

Ennek keretében remélik a bejelentést az USA nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe, Izrael fővárosába történő áthelyezéséről. Ez azonban egyre kevésbé tűnik valószínűnek, bár a térség politikai rendezését célzó lépések során még szóba jöhet.


Donald Trump különös, ellentmondásos egyénisége hátterében ott áll a milliárdos üzletember, aki élete hetven évében nem csak a sikereket, de a bukásokat is megtapasztalta – és amelyekből tanult, és mindig lábra állt. És eljutott az eddigi történelem talán legnagyobb gazdasági és katonai hatalmának az élére. ◙

8 megjegyzés:

  1. Suszter, maradj a kaptafánál - ezt üzenném a szőke bohócnak, ha valami csoda révén eljutna hozzá az üzenetem. Ez az ember vagy lemond, vagy lelövik otthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva dr Hámori, öntelt és közhelyes kommentárjának már az is csoda, hogy hozzám eljutott. Mindenesetre a körzeti ostobaság-verseny helyezettjeként köszöntöm.

      Törlés
    2. Ha a hülyeség fájna....!

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm, javítottam. Durva hiba volt részemről...

      Törlés
  3. Legyen sikeres Trump elnök úr !

    VálaszTörlés
  4. ...Legyen még - sikeresebb Izrael!...

    VálaszTörlés