Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. június 27., kedd

Mizujs? • Legfrissebb hírek Izraelben


► A napok óta tartó forró szárazság csúcsa kedden várható: az ország keleti és déli részében – Kineret, Jordán-völgy, Holt-tenger, Árává és Eilat – 40 fok fölötti maximumok lehetnek. Szerdán egy-két fokkal mérséklődik a nappali forróság, de megmarad a súlyos hőterhelés. Csütörtökön további enyhülés, a hőmérsékletek „visszaállnak” a nyári átlagosra.
► Hétfőn a Tel Avivban megtartott kibernetikai konferencián az Egyesült Államok küldötte, Thomas Bossert bejelentette: a Trump-kormány új, minden eddiginél szorosabb együttműködést kezdeményez Izraellel a stratégiai számítógépes központok védelmére és a kibernetikai támadások hárítására. Izrael számítógépes szakemberei e tudomány élvonalába tartoznak.
► Nem csak a baloldali pártok, de a jobboldali, nem vallásos nemzeti irányvonalt képviselő Avigdor Lieberman (Jiszráél béjténu), és a liberális Jáir Lapid (Jés Atid) is nemtetszésüket fejezték ki a Netanjáhu-kormány döntése fölött, amely a koalícióban résztvevő vallásos pártok nyomására újból elutasította a vegyes, férfi-női szakasz létesítését a Nyugati Fal előtt, valamint a nem-ortodox rabbik betérítésének és házassági „k’tubá”-jának (a házasság megköttetésének a dokumentuma) elismertetését, például az amerikai konzervatív rabbikéit, holott a világ zsidóságának hatalmas többsége nem ortodox életvitelű. (A magyarországi neológ betérítést sem ismeri el az izraeli főrabbinátus).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése