Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. szeptember 3., vasárnap

Fedezd fel a héber nyelvet! • Igen, parancsnok


A héber nyelvben sok és fontos kifejezés épül a PÉ-KUF-DÁLET (פ-ק-ד) hármas gyökből. Mindegyik az irányítás, utasítás, parancs fogalmi köréből.

Aki valaha viselte a Cáhál, az Izraeli Hadsereg egyenruháját, tudja, mit jelent a möfákéd (מְפַקֵד) szó. Parancsnokot. Nőnemben – mert, ahogy katonalányok vannak, női tisztek is szolgálnak – möfákedet (מְפַקֶדֶת). 

A bármilyen parancsra, utasításra adott válasz: Igen, parancsnok. Kén, hámöfékéd (כֵּן, הַמְפַקֵד), illetve kén, hámöfekedet. (Az 'ö' itt a SVA magánhangzó alig ejtve, tehát mintegy "hám'fákéd", vagy "hám'fákedet".) 

A rendőrségnél a pákád (פַּקָּד) főfelügyelőt jelent.

A parancs, utasítás: p'kudá (פְּקוּדָה), de így nevezik a számítógépes utasítást (command) is.

A pákud (פָּקוּד) alárendeltet, beosztottat jelent, akár katonai, akár hivatali értelemben. 

A táfkid (תַּפְקִיד) feladat, beosztás hadseregben, munkahelyen.

A mifkádá (מִפְקָדָה) parancsnokság (mint hely), vagy főhadiszállás. Hasonló a pikud (פִּיקוּד) szó jelentése.

Az Izraeli Hadsereg négy „pikud”-ból irányítja az ország védelmét. Az északi parancsnokság a Pikud hácáfon (פִּיקּוּד הַצָּפוֹן), a Központi parancsnokság a Pikud hámerkáz (פִּיקּוּד הַמֶּרְכָּז), a Déli parancsnokság a Pikud hádárom (פִּיקּוּד הַדָּרוֹם), a Hátország parancsnokság pedig a Pikud háóref (פִּיקּוּד הָעֹרֶף). Utóbbi a polgári védelmet látja el háború vagy tömegbaleset, természeti katasztrófa esetén.

A mifkád (מִפְקָד) jelentése cenzus, összeírás, de így nevezik a katonai szemlét, és a katonai parádét is.

Egyfajta utasítás a háfkádá (הַפְקָדָה) is: letétbe helyezést, bankszámlára történő pénz-befizetést jelent. Ebből képezték a banki letét fogalmát is: pikádon (פִּקָּדוֹן).

És aki mindezzel foglalkozik a bankban, az a pákid (פָּקִיד), hivatalnok, tisztviselő: nőnemben p'kidá (פְּקִידָה). A tisztviselőség, mint állás vagy szakma – p'kidut (פְּקִידוּת). ◙

HÉBER NYELVOKTATÁS
Halmos László
052-3260834
izraelihirlevel@gmail.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése