Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. március 14., szerda

Stephen William Hawking 1942 – 2018



Az elméleti fizika óriása volt, Newtonnal és Einsteinnel egy sorban. Legfőképpen a világegyetem keletkezésének lehetőségei, az anyag megjelenésének problémái foglalkoztatták.

Tudományos pályafutásával párhuzamosan élete nagyrészét egy ritka, általában halálos kimenetelű mozgatóideg-sorvadással folytatott küzdelem kötötte le. Az amiotrófiás laterálszklerózist 21 éves korában diagnosztizáltak nála.

Orvosai közölték: legfeljebb három éve lehet hátra. Mégis több, mint fél évszázad adatott neki ezután: többségét tolószékben, majd betegsége súlyosbodásával beszédre is képtelenül töltötte el. Gépek segítségével kommunikálva tanított és diktálta az elméleteit népszerűsítő könyveket, mint a magyar nyelvre is lefordított "Az idő rövid története" címűt.

Nem volt a barátunk: 2013-ban visszautasította az Izraelbe szóló meghívást, bár többször is járt nálunk, például 1988-ban, amikor átvette a neki ítélt fizikusi Wolf-díjat. 

Vannak véletlenek? Hawking Galilei elhalálozásának 300. évfordulóján született – ezzel dicsekedett is – és Einstein születésnapján halt meg. Ezzel már nem fog dicsekedni...◙

1 megjegyzés:

  1. Több antiszemita beszólása volt. Az Izrael ellenes bojkott szószólója.

    VálaszTörlés