2018. március 14., szerda

Stephen William Hawking 1942 – 2018Az elméleti fizika óriása volt, Newtonnal és Einsteinnel egy sorban. Legfőképpen a világegyetem keletkezésének lehetőségei, az anyag megjelenésének problémái foglalkoztatták.

Tudományos pályafutásával párhuzamosan élete nagyrészét egy ritka, általában halálos kimenetelű izomsorvadással folytatott küzdelem kötötte le. Az amiotrófiás laterálszklerózist 21 éves korában diagnosztizáltak nála.

Orvosai közölték: legfeljebb három éve lehet hátra. Mégis több, mint fél évszázad adatott neki ezután: többségét tolószékben, majd betegsége súlyosbodásával beszédre is képtelenül töltötte el. Gépek segítségével kommunikálva tanított és diktálta az elméleteit népszerűsítő könyveket, mint a magyar nyelvre is lefordított "Az idő rövid története" címűt.

Nem volt a barátunk: 2013-ban visszautasította az Izraelbe szóló meghívást, bár többször is járt nálunk, például 1988-ban, amikor átvette a neki ítélt fizikusi Wolf-díjat. 

Vannak véletlenek? Hawking Galilei elhalálozásának 300. évfordulóján született – ezzel dicsekedett is – és Einstein születésnapján halt meg. Ezzel már nem fog dicsekedni...◙

1 megjegyzés:

  1. Több antiszemita beszólása volt. Az Izrael ellenes bojkott szószólója.

    VálaszTörlés