Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. április 25., szerda

A tél kései, de annál szenvedélyesebb búcsúja • Jégeső, rég nem látott erejű viharok, végnélküli dugók, helikopteres mentések • Eddig két halott, jelentős anyagi károk



VÁROSOM, REHOVOT SZERDA DÉLUTÁN

Szerda délben jött, ahogyan azt a meteorológia előrejelzés megjósolta. Pontosabban nem jött, hanem betört, óránkénti 100 kilométeres orkánnal, öklömnyi jégdarabokat záporozó viharral. A városok utcái az elvezető csatornázás hiányosságai következtében áthatolhatatlan folyókká váltak.

Parkoló autók kerültek víz alá, a fő útvonalakon közlekedő járművek hömpölygő vízben araszoltak. Az országutakon és a nagyobb városok utcáin délután végtelenül kígyózó dugók alakultak ki.

A negevi Árád közelében kiránduló iskolás  gyerekeket mentettek ki a hadsereg helikopterei.

A Negev déli részén, Dimona városában, ahol a csapadék ritka vendég, most olyan jégeső-zivatar volt, hogy a város egy hóval borított északi település képét idézi.

Egy, a város közelében élő beduin család 16 éves fia a vad folyóvá dagadt vádi mellett sétált, amikor az örvénylő víz magával ragadta és eltünt a vele tartó apja szeme elől. Őt is a hadsereg helikoptere kutatta fel, ám a fedélzeten utazó orvos sajnos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. Esti jelentés szerint a Palesztin Autonómia területén, egy Betlehem-közeli arab faluban egy 18 éves lányt ragadott el az ár: ő is életét vesztette.

A Holt-tengerbe tartó, az év nagyrészében száraz vádik is megteltek vízzel, és áradó folyamokként öntötték el a tóparti településeket egymással és az ország többi  részével összekötő 90. sz. országutat, amelyet az esti órákig lezártak a forgalom elől.

Tel Avivban a Rotschild fasort változtatta folyóvá a hirtelen jött felhőszakadás. Rison Lecion városban az ugyancsak Rotschildról elnevezett „kenjon”, bevásárlóközpont teteje szakadt be az orkánszerű szélben és ömlött be az eső a tetőről. A nagyvárosi, több emeletes pláza villanyvilágítása kialudt, de a vásárló közönség fegyelmezetten hagyta el a helyszínt, pánik, lökdösődés nélkül. 

(A jelek szerint nekünk háború, vagy természeti katasztrófa kell, hogy megértéssel, kölcsönös segítségnyújtással, idegesség, tolakodás nélkül tudjunk egymás közelében létezni.)

A viharos időjárás okozta anyagi károk eddig már igen jelentősek.

A telet búcsúztató utolsó esőt a héber nyelv és hagyomány malkos (מלקוש) néven nevezi, és március végén - április elején jelentkezik. Ilyen késői és erejű búcsút már régen látott Izrael földje, bár nagyon ritkán nyáron is meglephet bennünket egy-egy zápor.

A hűvös, esős-viharos időjárás az előrejelzések szerint péntekig, esetleg szombatig velünk marad. 

1 megjegyzés: