Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. május 1., kedd

Moszád-bravúr: fél tonna titkos dokumentum Teheránból • Natanjáhu: Irán hazudott • Nukleáris robbanófejek, rakétatechnika • Az adatok nyilvánosak: mit tesz most Amerika?


NATANJÁHU ELŐADÁSÁBÓL: ÍME AZ IRÁNI ATOMPROJEKT VEZETŐJE


Binjámin Natanjáhu miniszterelnök hétfőn este a nagyvilág nyilvánossága elé állt. Angol nyelvű, képekkel és rajzokkal illusztrált előadásban ismertette a világ közvéleményével és az államok vezetőivel az izraeli titkosszolgálat által megszerzett infót: Irán a 2015-ben elfogadott egyezménynek ellentmondva gőzerővel dolgozik nukleáris fegyverei fejlesztésén.

A miniszterelnök elmondta: Izrael titkosszolgálatának egyik legnagyobb „fogásával” megszerzett egy teheráni ház alagsorában őrzött archivum több, mint százezer dokumentumát: mintegy 55 ezer gépelt fájlt és ugyanilyen mennyiségű CD lemezt.

A dokumentumok  egy AMAD fedőnevű projekt részletes leírását tartalmazzák: kezdetben öt darab, iráni fejlesztésű „Sahab-3” tipusú rakétára szerelhető nukleáris robbanófej fejlesztése, az erre irányuló komputeres szimulációk és egyéb kísérletek pontos ábrázolása műszaki rajzokban és video-felvételeken, a kísérletek javasolt helyszínei térképeken, valamint a Fordo-i földalatti bázis elhelyezkedésének pontos térképei.

A projektet egy ismert iráni atomfizikus, dr. Mohsen Fakhrizade vezeti, akit „ismeretlenek” korábban már megpróbáltak eltenni láb alól.

Izrael a mindössze hetekkel ezelőtt megszerzett információt átadta az Egyesült Államoknak és más nyugati hatalmaknak. A közzététel célja az, hogy az USA a maga részéről törölje, vagy kényszerítse ki a  2015-ben általa és más hatalmak, illetve Irán által aláírt egyezmény megváltoztatását, miután Irán a maga részéről vállalt atomfegyver-fejlesztési korlátozásokat nem tartja be. Röviden, ahogyan azt Natanjáhu angolul kifejezte: „Iran lied” – Irán hazudott.

Az atomalkut 2015-ben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína, az Európai Unió és Irán írta alá 2015-ben.

Az Egyesült Államok elnökének lehetősége van negyedévenként megerősítenie a megegyezést. Ám, míg azt Obama elnök tető alá hozta és aláírta, Donald Trump elnök kifejezetten ellenzi jelenlegi formájában.

Az Egyesült Államok kormánya két héten belül dönt vagy az egyezmény változatlan elismeréséről, vagy annak törléséről, illetve annak egyes pontjai megváltoztatásáról.

Izrael Nagy Britanniába, Franciaországba és Németországba is küldött szakértőket, hogy ezeket az államokat is meggyőzze az egyezmény szerencsétlenül elhibázott voltáról. ◙

FORRÁS: A kedd reggeli izraeli lapok és a Kán Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió hírei és internetes portálja.

1 megjegyzés: