Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. december 20., csütörtök

Fedezd fel a héber nyelvet ☂ Héber eső




Izrael ősidők óta száraz, sivatagok-ölelte ország. A Közel-Kelet nagy folyói – délre a Nílus, keletre az Eufráresz, távolabbra a Tigris – messzire elkerülik. 


A Szentföldnek a Föld minden népe által ismert folyója, a Jordán (hájárdén –הירדן ) nagyobbfajta patak, időnként az is kiszárad. Akad még néhány folyócska: a Gááton, az Alexander, a Járkon: a földnek és lakóinak az igazi áldást mégis a téli esők jelentik. 

Az esőre a héber nyelv két szót is ismer: a „gesem” – גשם – a gyakrabban használt, a „mátár” –מטר  – ritkább, irodalmi kifejezés: a héber nyelvújítók mégis ebből alkották az esernyő héber megfelelőjét: „mitrijá” – מטריה.

Amikor pedig megállás nélkül zuhog, az utcák valóságos folyókká válnak: a csatornázás az izraeli városépítésnek nem az erőssége. Ilyenkor az emberek azt mondják: „mabul” – מבול – ami nem más, mint a bibliai Özönvíz héber megnevezése.

Errefelé novembertől áprilisig tart az esős évszak. Hó csak a 800 méteresnél magasabb helyeken esik – Jeruzsálemben, Galileában, a Golánon.

A víz még ilyen mennyiségben is áldás. A vízmedence héberül bréchá – בְּרֵכָה – ami szinte ugyanaz, mint az áldást jelentő bráchá – בְּרָכָה. Az egy magánhangzónyi különbség írásban a pontozásban jelenik meg, a RÉS – ר – betű alatt. A bráchá – áldás – szó eredete viszont a berech – בֶּרֶךְ – vagyis térd: a jeruzsálemi Szentélyben Jom Kippur napján a főima alatt térdre és arcra borulva imádták az Örökkévalót.

A téli hónapokban esőt kérünk a Felettünkvalótól: „Ten mátár ál pnéj háádámá” – תן מטר על פני האדמה. Az esős évszak elmúltával csak harmatot: a fent említett „mátár” szót a „tál” – טל – szó váltja fel. Mert imáinkban is gyakorlatiasak vagyunk: májustól októberig az eső rendkívüli természeti jelenség-számba megy.

Reméljük, hogy addig még sok eső esik a szomjas földre, és szépen telik a Kineret is, Izrael egyetlen édesvízű tava és fő víztartaléka. 

EGYÉNI ÉS CSOPORTOS HÉBER NYELVTANÍTÁS
Halmos László
052-3260834
izraelihirlevel@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése