Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. február 1., péntek

Választási bazár ✲ Ki mennyit ér? ✲ Ganz, a bonviván



Izraelben tavaszias reggel fogadta februárt, miközben Európában és Észak-Amerikában sarkvidéki hóviharok bénítják meg az életet.

A lapok első oldalain Benny Ganz a főszereplő, amióta kedden este, a három izraeli televíziós állomás kamerái előtt elmondta választási programbeszédét. 

Az értékelő cikkekben felkapott kifejezés a „Ganz effektus”. A volt vezérkari főnök belépése a politikai életbe földrengésszerű változásokat idézett elő. A Netanjáhunál (69) tíz évvel fiatalabb Ganz a Cáhál, az Izraeli Védelmi Hadsereg élén jó stratégaként bizonyított.

A tel-avivi Kiállítási Parkban elmondott beszéd mindazonáltal hemzsegett a leglaposabb közhelyektől, a főleg fiatalokból álló közönség mégis torokszakító ovációval fogadta. Az egyetlen lényeges elem: Ganz az áprilisi választások után miniszterelnökként képzeli el magát.

A jelenlegi kormánykoalíciót vezető Likud pártnak a múlt héten még 30… 32 mandátumot jósoltak, A legújabb felmérések most csak 28-at, míg Ganz látványosan feltörő „Hószen leJiszráél”  pártjának 19-et. (A hószen szó ellenálló erőt, immunitást jelent.)

Jáir Lapid pártja, a Jés Átid („Van jövő”) e felmérés szerint már csak 9 mandátumban reménykedhet, az izraeli arabok Egyesült Listája ugyanennyiben.

Bájit Hájehudi („Zsidó otthon”) pártból kivált Nafali Bennett és Ájelet Sákéd Hájemin hehádás („Új Jobboldal”) pártja jelenleg 7 mandátumot ér, az askenázi ultraortodox Egyesült Tórahű párt ugyanennyit.

Mose Káhálon Kulánu („Mi mind”) pártja 5 mandátumot kapna, az Ávi Gábbáj vezette Ávodá (Munkapárt) ugyancsak, mint ahogy a tőle balra álló Merec („Merészség”) is. Az afro-ázsiai zsidók szefárd-ortodox SASZ pártja is 5 képviselőt küldene a Kneszetbe, fenti felmérés szerint.

Áviháj Mandelblit állami főügyész pénteken közölte Binjámin Netanjáhu ügyvédeivel, hogy nem hajlandó a választások utánra halasztani a miniszterelnök gyanús ügyeiben történő vizsgálatokat.

Vajon koalícióba lép a Likud a Hószennel, vagyis Netanjáhu Ganz-cal? És további partnerekkel együtt túlszárnyalják a 61 képviselőt jelentő minimumot?

Az április 9-ig előttünk álló bő kilenc hét még durva változásokat hozhat: az effajta felmérések csak a nagyközönség pillanatnyi hangulatát térképezik fel. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése