Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. február 22., péntek

Ganz-Lapid páros és Netanjáhu: minden változik ✲ Az áprilisi választások tétje: balközép vagy jobbközép


 
LAPID + GANZ = KÁHOL LÁVÁN


Csütörtök este 22 óra volt az április 9-én tartandó Kneszet-választásokon induló politikai listák benyújtási határideje.

Aznap reggel napokig tartó lázas megbeszélések után Beni Ganz és Jáir Lapid megegyezett: a Hószen L´Jiszráél és a Jés Átid pártok egy "Káhol láván" (Kék-fehér) pártban egyesítik erőiket. A párthoz már három volt vezérkari főnök tartozik: Beni Ganz és Mose "Bugi" Jáálon után Gabi Askenázi is csatlakozott.


Választási győzelmük esetén a hatalom megosztásának a módja  a rotáció: az ötéves kormányfői mandátum első felében Ganz, a másodikban Lapid tölti be a miniszterelnöki tisztséget. Későbbi jelentések szerint Ganz lenne a miniszterelnök, Lapid a külügyminiszter. Bugi Jáálonnak állítólag a honvédelmi tárca lett odaígérve.

A Kneszetbe a "ricsracs" (cippzár) módszerrel delegálják tagjaikat: egy képviselői helyet Ganz embere foglal el, a következőt Lapidé, a harmadikat ismét Ganz küldötte, és így tovább. 

Netanjáhu a Likudtól ideológiailag jobbra álló Jiszráél Béjténu párt és a néhai Méir Káháná rabbi híveit tömörítő, szélsőségesen arabellenes  Ocmá jehudit párt képviselőivel javítaná esélyeit. Ez utóbbitól a mérsékelten jobboldali világnézetű szavazók is visszarettennek. Az Ocmá-val létrehozott megállapodásokat a miniszterelnök "technikai együttműködésnek" nevezte.

Lényegében tehát a jobbközép Likud és a balközép Káhol-láván mérkőzik a tavaszi kormányalakításért.

A legutóbbi felmérések szerint Ganzék hat-hét mandátumos előnyben vannak.  Koalíció-alakításra – legalább 61 képviselő "összegyűjtése" a 120 tagú Kneszetbe – mégis a Likudnak vannak jobb esélyei.

Gideon Száár (53), a Likud erős embere, akit az idén 70 éves Netanjáhu legvalószínűbb utódjának tartanak, így nyilatkozott: "Az áprilisi választások nincsenek a zsebünkben, de megtartjuk a vezetést. Ez nehezebb lesz, mint gondoltuk."


A baloldal tovább zuhan a népszerűségi listán. A Munkapárt (Avi Gábbáj) és a Merec (Támár Zandberg) nem hajlandók közös listán indulni.


A Likud és a Káhol-láván után a legerősebb pártnak az Egyesült Lista arab párt ígérkezik.


A beszámolót folytatjuk. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése