Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. február 9., vasárnap

TU biSvat 5780 – 2020 ✲ A fák újéve Izraelben



Vasárnap estétől hétfő estéig tartja Izrael népe TU BiSvát – ט"ו בשבט – napját, amelyet a fák újéveként ismer a zsidó hagyomány.

Mit jelent ez a TU biSvát? A zsidó naptár szerinti Svát hónap 15. napját. A bi vagy be vagy bá (ב-) a -ban -ben helyhatározó. A TU két héber betű: a TET (ט) és a VÁV (ו), amelyeknek a számértéke 9 és 6, tehát a kettő együtt 15.   

De miért fontos, hogy a fáknak újéve legyen?

A Tóra parancsa, hogy az újonnan ültetett gyümölcshozó fák termését az első három évben nem szabad fogyasztani. Az ilyen gyümölcs neve orlá (עָרְלָה).

Bölcseink ezt egy további utasítással is megtoldották: a negyedik éves fák gyümölcseit fel kellett vinni Jeruzsálembe, hogy a már az ő idejükben negyedmilliós város piacait elárasszák friss gyümölccsel.

Ám honnan tudhatjuk, hogy mennyi idős egy fa?!

Az ókori Izraelben ősi hagyomány szerint ezen a napon, Svát hónap 15. napján ültették el a gyümölcsfákat, amennyiben az nem esett szombatra. A tél keményebb, hidegebb részén ekkor már túl voltak és már nem fenyegette a növendék fácskákat a fagy.

A hagyományt tisztelő zsidó otthonok szerte a Földkerekségen megtelnek Erec-Jiszráél gyümölcseivel: füge, datolya, barack illatával. A datolya, a füge szárított állapotban is fenséges. Még a szerény szentjánoskenyér is ott díszeleg az asztalokon. Így ünnepeljük a fák hagyományos újévét.

Az apák nemzedékek hosszú során szemléletes és ízletes módon tanították meg gyermekeiket, hogy melyik gyümölcsre milyen áldást kell mondani. (Itt hívjuk fel a kisgyerekes szülők és nagyszülők figyelmét: a különböző magok és szárított gyümölcsök fogyasztása négy évesnél fiatalabb gyerekeknek veszélyes lehet: fulladást okozhat!)

Izrael Államával TU BiSvát ünnepe is feltámadt. Itt szokásos, hogy e napon az iskolás gyerekek, „Izrael friss hajtása”, de felnőttek is kivonulnak fákat ültetni, nem egyszer gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás következtében kiégett erdőkben. ◙

1 megjegyzés:

  1. Hát jó hogy van ez a Szent ünnep is,csak az a baj hogy a gurimok ünneplik,de még is kitaposnak és eltaposnak minden növényt.Mindenen átgázólnak és kiszárítják a kerteket.Vajon miért?

    VálaszTörlés