Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. április 19., vasárnap

Korlátozások fokozatos feloldása: kinyitnak az üzletek, de nem a plázák • A munkaerő 30 százaléka visszatér a munkahelyére • Nem viseltél szájmaszkot: 200 sékel bünti • Ima: max 19 fő, szabad téren

JERUZSÁLEM, ÉBREDEZIK A MÁCHÁNE JEHUDÁ PIAC


A kormány vasárnap reggelig tartó ülésén határozatot fogadott el a koronavírus terjedését gátló korlátozások részleges és fokozatos feloldásáról.

Ezek szerint a munkaerő az eddigi 15 helyett 30 százalékban visszatérhet a munkahelyére, ám amennyiben csak egy alkalmazott is vírus-gyanússá válik, a munkahelyet bezárják. 

A számítástechnikai és más, kulcsfontosságú munkahelyek ennél magasabb arányban állhatnak vissza a termelésbe – szigorú egészségügyi ellenőrzés feltételével.

A vasúti forgalom továbbra is szünetel. Az autóbusz-vonalakat korlátozott számban azok számára indítják, akik munkahelyükre utaznak, illetve élelmiszer- és gyógyszer-vásárlásra, vagy orvosi kezelésre veszik azokat igénybe. 

Az autóbuszok vasárnaptól csütörtökig közlekednek, este 8 óráig bezárólag.

Az utcai üzletek egy része kinyithat, a bevásárló központok (kenjonim) egyelőre zárva maradnak.
Kinyitnak a következő profilú üzletek:
– háztartási eszközök
– villamossági felszerelések
– papír- és írószer
– elektronika és számítástechnika
– sport
– optika
– mosodai szolgáltatás

A munkaadók további utasításig nem alkalmazhatnak 67 évesnél idősebb munkavállalót: ők jelen sem lehetnek a munkahelyeken.

Különösen szigorú a "szájmaszk-fegyelem" megkövetelése: második figyelmeztetésnél 200 sékel bírságot szabhatnak ki, amennyiben valaki közterületen nem viseli; harmadszori "rajtakapásnál" már 500 sékel.

Aki ellenkezik a rendőr tömegoszlató utasításával, 1000 sékel bírságra számíthat.

A vallási szertartások szabad téren engedélyezettek, legfeljebb 19 személy részvételével. A mikvék kinyitnak, egyszerre legfeljebb 3 személy tartózkodhat bent.

Eltávozás a lakhelytől legfeljebb 500 méterre. Ez a sporttevékenységre is vonatkozik, két személynél több nem sportolhat együtt (ennél nem kötelező a szájmaszk).


A közoktatás továbbra is szünetel, a különleges oktatási intézmények kivételével, ahol legfeljebb három gyerek lehet egy csoportban. 


Fenti könnyítések szélesíthetők, amennyiben a vírusfertőzések száma és aránya csökkenő tendenciát mutat; ellenkező esetben mindez visszavonható.


A Függetlenségnapi ünnepségre és az előző napon tartott megemlékezésre a hősi halottakról – közönség nélkül kerül sor, a televízió és az internet közvetítésével. 



Koronavírus-adatok Izraelben vasárnap reggel:

Nyilvántartott fertőzöttek száma – 13,362
Súlyos állapotban van – 156
Halottak száma – 171
Meggyógyultak – 3,564 

Forrás: A KÁN Kol Jiszráél rádió óránkénti hírei és internetes hírportálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése