Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. április 14., kedd

Netanjáhu: nincs lazítás • Kedd estétől csütörtökig reggelig mindenki otthon marad




Peszách hetedik napja, svii sel Peszách kedden, április 14-én este kezdődik és szerda estig tart. Ez Izraelben ünnepnap, munkaszünet.

A kormány hétfő este jóváhagyta a rendeleteket, amelyek kedd délután öt órától csütörtök reggel öt óráig megtiltják, hogy bárki elhagyja a maga városát, községét. A városközi közlekedés tilos. Otthonát mindenki legfeljebb 100 méteres távolságra, rövid időre hagyhatja el.

Ez azt jelenti, hogy a Peszách záró-ünnepnapját mindenki a vele egy fedél alatt élő szűk családi körben tölti, amint az a Szédernél, az első ünnepnapon volt.

A pékségek csak csütörtök reggel nyithatnak ki, hogy megelőzzék az ünnep kimenetelekor szokásos tolongást friss péksüteményért. Erre az idén szerda este kerülne sor.

A közlekedést korlátozó rendeletet a csütörtökön esedékes Mimuna ünnepre is kiterjesztik, amikor az észak-afrikai eredetű zsidóság népes családi-baráti ünnepségeket szokott tartani.

A rendelkezés betartását a rendőrség az eddiginél szigorúbban fogja ellenőrizni, éspedig a személyi igazolványban feltüntetett lakhely segítségével.

A korlátozások fokozatos feloldását a közvélemény az ünnep utáni hét kezdetére, vasárnapra várja, de erre előreláthatólag talán május hónapban kerülhet sor.

Netanjáhu beszédében óvatos optimizmusnak is helyet hagyott, amikor közölte: néhány héttel ezelőtt az újonnan fertőzött emberek száma napi 22 százalékkal nőtt, ma pedig négy százaléknál tartunk. 

Az Egészségügyi Minisztérium szerdai közlése szerint az Izraelben koronavírussal fertőzött személyek száma: 12,200,
súlyos állapotban van 181, 
belehalt 126,
kigyógyult ~ 2300 beteg,
akiket COVID-19 vírussal diagnosztizáltak. 

Fő forrás: a KÁN Kol Jiszráél rádió óránkénti hírei és internetes hírportálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése