Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. április 26., vasárnap

Ünnepi hét: könnyítések szigorításokkal



Szokatlan Jom háácmáut (Függetlenségi nap) lesz a héten, kedd estétől szerda estéig.
A Herzl-hegyi fáklyagyújtástól az Izrael-díjak átadásáig, az önkormányzati rendezvényektől az ilyenkor hagyományos  összejövetelekig és a "mángálokig" (hússütés) a parkokban – mindennek lőtt a korona. Izrael lakossága otthon nézheti a minimális résztvevővel megtartott állami ünnepségeket. Az ünnepi menüt is szűk családi körben fogyaszthatjuk el.
Az előző napon, hétfő estétől kedd estéig esedékes Jom házikáron, a hősi halottak emléknapi szertartása is elmarad a katonai temetőkben és a városok "Jád lebánim" emlékműveinél.
A kormány múlt pénteki határozatai az üzletek nyitvatartásáról, címszavakban:
► Akit közterületen (utcán) szájmaszk nélkül igazoltatnak, 200 sékel büntetést fizet.
► Az utcai üzletek többsége nyitva tarthat, a nem fedett piacok is.
► A plázák (kenjonim), az éttermek, a kávézók, a konditermek (chádár kóser) zárva maradnak. Újbóli megnyitásukról e héten döntenek.
► Az éttermek és a kávézók mostantól nem csak hazaszállítási megrendeléseket fogadhatnak el, hanem a kliensek hazavihetik a becsomagolt adagokat ("take away"). Mindez az étterem/kávézó bejáratánál álló alkalmazott segítségével, akinek kötelező gumikesztyűt és szájmaszkot viselnie. A szájmaszk a helység előtt kétméteres távolságot tartó sorbanállóknak is kötelező.
► A fodrászüzletek és szalonok kinyitnak. Csak annyi ember léphet be, amennyien az egymás közötti kétméteres távolságot tudják tartani. A kliensek és a fodrász számára a szájmaszk kötelező, utóbbinak a gumikesztyű is. A fodrász köteles mindkettőt cserélni két kliens között.
► Az üzlettulajdonosoknak kötelező feltüntetni, hogy egyszerre hány kliens/vásárló tud az üzlethelységben tartózkodni a kétméteres távolság tartásával. A személyzet és a vásárlók között elválasztó kordon szükséges, vagyis a személyzet nem járkálhat a vásárlók között. Egy alkalmazottnak a helység előtt digitális lázmérővel kell megmérnie a belépni szándékozók testhőmérsékletét.
► Az üzlettulajdonosok, akik fenti utasításokat, illetve korlátozásokat áthágják, fél évig terjedhető elzárásra ítélhetők.
► A vasúti közlekedés továbbra is szünetel.
► A közoktatási intézmények újranyitásáról és működése részleteiről a közeljövőben döntenek; a parkok újranyitásáról ugyancsak.
Koronavírus-helyzet Izraelben kedden délben
Fertőzöttek: 15,589
Gyógyultak: 7,375
Halottak: 208
Súlyos állapotban: 129 

Lélegeztetőn: 94 ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése