Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. szeptember 13., vasárnap

Izrael bezár három hétre • Országos zárlat Ros hásánától Szukot végéig • A zárlat pénteken délután 14:00-kor kezdődik • Várható költség: 6.5 milliárd sékel • Netanjáhu: lehet, hogy tovább fog tartani, mint három hét

PHOTO: AP

Hosszadalmas és szenvedélyes viták után a kormány vasárnap este úgy döntött, hogy három hétig tartó országos zárlatot hirdet, amely szeptember 18-án, Ros hásáná ünnep beköszönte előtti pénteken délután, 14 órakor kezdődik, és Szukot ünnep utáni vasárnapig, október 11-ig tart.

A zárlati korlátozások lényege:

> A lakás elhagyását legfeljebb 500 méteres távolságra engedélyezik. 

> Zárt helyen legfeljebb 10 fő, nyílt terepen legfeljebb 20 fő gyűlhet össze

> Lehetőség van egyéni sportolásra

> Pénteken minden oktatási intézmény zárva tart

> Bezárnak az éttermek (hazaszállítás engedélyezve), a szállodák, az edzőtermek, az uszodák és a szórakozóhelyek.

> Élelmiszert árusító üzletek nyitva tartanak, gyógyszertárak ugyancsak.

> Az ünnepi ima-összejövetelek korlátozott mértékben engedélyezettek

A Pénzügyminisztérium nyomására a magánszektorban a „lila” jelzésű korlátozások mellett folyhat munka olyan helyeken, ahol nincs nyilvános félfogadás, ahol nem foglalkoznak kereskedelemmel, és nem tartoznak a vendéglátó- és szállodaiparhoz.

A közszférában jelentősen csökken a munkavállalók száma, de számukra elérhető lesz a munkahely. A tömegközlekedés várható rendjéről nem közöltek részleteket.

A korona-kabinetben múlt héten elfogadott vázlattal ellentétben, amely szerint az oktatási rendszer már szerdán bezárul, a kormány Joáv Galant közoktatási miniszter javaslatát elfogadva úgy döntött, hogy az intézmények péntek estig még működnek. Roni Gámzu professzor, a koronavírus járvány letörésére kinevezett projekt koordinátor ezt ellenezte, mondván, hogy éppen az iskolák jelentik a legnagyobb fertőzési forrást.

Vasárnap este úgy tűnik, hogy a Ben Gurion repülőteret nem zárják be, amint azt az Egészségügyi Minisztérium javasolta, hanem a legutóbbi, tavaszi zárásnál korlátozottabban fog működni. Az ügyben hivatalosan csak kedden határoznak.

Vezető közgazdászok becslése szerint a vasárnap este elhatározott vesztegzár gazdasági terhe körülbelül 6,5 milliárd sékelre fog rúgni.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján kijelentette: Lehetséges, hogy a zárlat tovább fog tartani, mint három hét.

Jákov Litzman rabbi, lakás- és építésügyi miniszter még a zárlat jóváhagyása előtt bejelentette lemondását, tiltakozásul a hagyományos nagyünnepi zsinagógai szertartások létszám-korlátozása miatt. 

Ászáf Zamir, Zeév Elkin és Amir Perec miniszterek a zárlati terv ellen szavaztak.

A kormányülésen részt vett és a teljes zárlat ellen érvelő kórházi igazgatók szerint "Felesleges rémisztgetésnek vagyunk tanúi. Egyáltalán nem állunk közel az egészségügy összeomlásához". ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése