Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. szeptember 11., péntek

Négyezer fölött a napi azonosított vírusfertőzöttek száma • Javaslat: két hetes országos zárlat. Döntés: vasárnap • Harc a miniszterek között: a nép egészsége vagy az állam érdeke?


A koronavírussal foglalkozó miniszteri bizottság csütörtök este hosszas viták után úgy döntött, hogy a zsidó újév előestéjétől két hétig tartó teljes zárlatot javasol, amelyet a kormánynak vasárnap kell jóváhagynia vagy elutasítania, esetleg abban változtatásokat eszközölnie.

Amennyiben a javaslatot a kormány változatlanul jóváhagyja, szeptember 18, péntek estétől október 2, péntek estéig, Szukot ünnep beálltáig leáll minden, nem életfontosságú munka- és kereskedelmi tevékenység. A színházak, a mozik, a hangversenytermek, a szórakoztató és a turistákat kiszolgáló intézmények, a plázák (kenjonim) zárva tartanak. A konditermek, uszodák szintén.

Az élelmiszert árusító boltok és a gyógyszertárak kinyitnak.

Az éttermek elfogadhatnak megrendeléseket hazaszállításra.

A tanintézetek zárva maradnak; az általános iskolák ötödik osztályától felfelé internetes távoktatásra térnek át.

Az állam polgárainak elrendelik, hogy otthonukat ne hagyják el 500 méternél távolabbra, kivéve élelmiszer, gyógyszer beszerzése vagy gyógykezelés okán.

Az ünnepi istentiszteletek és egyéb közösségi ima-alkalmak a szuperfertőzőnek nyilvánított ún. “piros” önkormányzatok területén zárt térben legfeljebb 10 fő, nyílt téren 20 fő számára engedélyezett.

A javaslat második szakaszában, az első lezárást követő két hétben kevésbé szigorú intézkedések lépnének életbe: több üzlet és vállalkozás kinyithat, a lakosság mozgása az adott településen belül nem lesz korlátozva, de az önkormányzaton kívüli utazás még mindig tiltva lesz.

Az iskolák továbbra is zárva, a gyülekezésre vonatkozó korlátozások érvényben maradnának.

Újabb két hét elteltével a harmadik szakasz következik: a Ronni Gamzu professzor által javasolt zöld, sárga, narancssárga vagy piros jelölésű önkormányzatok területén a fertőzöttség akkori állapotának megfelelő könnyítések lépnek életbe.

A javaslatot a miniszteri bizottság nyolc tagja támogatta, négy ellenezte, a leghangosabban Jákov Litzman rabbi, a Tórahű Zsidóság párt vezetője.

A javaslatot megelőző heves vitában az egészégügyi miniszter, Juli  Edelstein az ünnepek kimeneteléig, október 10-ig teljes, országos zárlatot kívánt elérni, mivel a minisztérium orvos-szakértői csak így látják célravezetőnek a 4000 fölötti napi fertőzöttség letörését napi 400 alá. 

A szakértői panel egyes tagjai a teljes Tisri hónap alatti, vagyis október 16-ig tartó teljes, országos zárlatot tartanának helyesnek, a 3×2 hetes fázisok nélkül.

Az ellenoldalt Jiszráél Katz pénzügyminiszter képviseli. Vezető közgazdászok szerint egy szeptember 18-tól október 10-ig tartó országos zárlat 15… 20 milliárd sékel veszteséget okozna az államgazdaságnak.

Vírusfertőzés csütörtök éjfélig

• Elvégzett tesztek csütörtökön           ~ 40,000

• Beazonosított fertőzöttek csütörtökön      4,146

• Fertőzöttek a járvány kezdete óta        147,379

• Aktív fertőzöttek csütörtökön             34,731

• Súlyos állapotban                            482

• Közülük lélegeztetőn                         135

• A vírus szövődmémyeibe belehaltak

  a járvány kezdete óta                      1,086

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése