Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. szeptember 6., vasárnap

Netanjáhu kiegyezett az ultraortodoxokkal • Zárlat helyett éjszakai kijárási tilalom • Ultraortodoxok: oktatási intézményeink bezárása elfogadhatatlan • Az arab városokban súlyos konfliktusokhoz vezethet az esküvők betiltása

 

NETANJÁHU MINISZTERELNÖK ÉS KOALÍCIÓS PARTNERE: SZÓ SE LEHET ZÁRLATRÓL

Vasárnap este a miniszteri bizottság elhalasztotta a “piros”, szuperfertőző városok zárlatának jóváhagyásáról folytatott vitát.

A halasztás oka a Likud-koalícióban részt vevő két ultraortodox párt nyomása, aminek következtében Benjamin Netanjáhu miniszterelnök új tervezetre kényszerült.

A vita előtt Netanjáhu miniszterelnök megbeszélésre hívta Jákov Litzman rabbi (képünkön; az askenázi-hárédi Tórahű zsidóság pártja) és Árje Der´i (a keleti zsidóság SASZ pártja) minisztereket, hogy megvitassák az eredetileg tervezett teljes zárlat alternatíváit.

Mindkét ultraortodox politikus tiltakozott  a 40 ultraortodoxnak tekinthető, és szuperfertőző, “piros” település oktatási intézményeinek a bezárása ellen.

A szóban forgó önkormányzatokban az óvodák és a speciális oktatás kivételével az iskolákat is bezárnák, ám ezt nem mindegyik érintett település hajlandó betartani.

A “piros” települések végleges listáját hétfőn teszik közzé, de várható, hogy benne lesz Bné Brák, Bét Semes, Betár Ilit, Elád, Immanuél, Dáliját el-Kármel, Kafr Kászem, Tajbe, Tira és Umm el-Fahm.

Más városok is szóba kerültek, mint lehetséges “piros” városok: Asdod, Askelon, Kochav Jáir, Netivot, Szdérot és Eilat.

Gamzu professzor projekt-koordinátor kifejezte aggodalmát a vallásos pártok nyomása miatti kompromisszummmal kapcsolatban, de elismerte: az adott politikai körülmények közepette nincs mit tenni. 

A vasárnap esti tervezet korlátozásai: 

> Éjszakai kijárási tilalom 19:00 és 05:00 óra között

> Oktatási intézmények bezárása, kivéve az óvodákat és a gyógypedagógiát

> Minden üzlet bezárása 19:00 órakor, az alapvető szükségleteket kielégítők kivételével

Juvál Steinitz energiaügyi miniszter a halasztási döntésre reagálva kijelentette: “A számítás egyszerű. Naponta 3000 új igazolt koronavírus-fertőzött, az évente több mint egymillió beteg, és négymillió polgár karantén alatt. Amelyik ország az első helyen áll a napi új fertőzöttek számában, az az első helyet fogja elfoglalni a súlyos betegek és a halottak számában is. Általános zárlat és azonnali szigorú intézkedések az egyedüli mód a fertőző betegek számának a drasztikus csökkentésére.”

További súlyos probléma a számos, ugyancsak “piros”, szuperfertőző arab település, ahol az önkormányzatok vezetői kijelentették: a náluk szokásos, nagyszámú meghívott jelenlétében megtartott esküvők betiltása akár lázadáshoz is vezethet. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése