Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. december 21., hétfő

Izrael: kétmillió oltás két hónapon belül • Netanjáhu újabb zárlatot fontolgat a következő napokban • Az új koronatörzs felbukkanása: a Londonból érkezett utasoknak korona-szállodába kellett vonulniuk

 

Az új, az eddig ismertnél jóval agresszívebben fertőző koronatörzs Nagy-Britanniában történt felfedezése után Benjamin Netanjáhu miniszterelnök már a napokban általános zárlat bevezetését fontolgatja Izraelben, közölték vasárnap irodájának a tisztviselői.

A témával kapcsolatos konzultációkra valószínűleg kedden kerül sor.

Nem tudható, hogy a liberálisabb “riszun mehudák” (kb. “szoros fékentartás”), vagy a teljes zárlat (“szeger kláli”) kap majd több szavazatot.

A mindenképpen várható korlátozások három lehetősége, amelyek jelenleg terítéken vannak: az első - nem vezetnek be új korlátozásokat, a második - szigorítás és az oktatási rendszer zárlata a magas morbiditású területeken, míg a harmadik egy általános zárlat, amelynek kezdetét és végét előre meghatározzák.

Az Egészségügyi Minisztérium és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat figyelemmel kíséri az Egyesült Királyságban kimutatott új korona-vírustörzs körüli fejleményeket, és fontolóra veszik, hogy további országokat vegyenek fel a “vörös” országok listájára. Felmerült a Ben Gurion repülőtér bezárása.

Két londoni járat utasai landoltak vasárnap a loddi Ben Gurion repülőtéren. Az utasokat koronatesztnek vetették alá, és többségüket rendőrségi járművek kíséretében környezetüktől hermetikusan elszigetelt jeruzsálemi szállodákba szállították.

Több utas a következő géppel visszatért Londonba, mások, akiknek nem volt hova visszatérni, de a kényszer-szállást sem fogadták el, a reptéren maradtak csomagjaikkal.

Egyre több európai állam tiltja meg az Egyesült Királyságból érkező és oda tartó utasszállító járat fel- és leszállását. 

A cél: kétmillió oltás két hónapon belül

Az Egészségügyi Minisztérium vezérigazgatója, Hezi Levy professzor vasárnap este elmondta a négy izraeli betegbiztosító (Kupát cholim) igazgatójának: "Van elég  oltóanyag, rendeljetek és kaptok!" Közölte: a cél kétmillió ember beoltása két hónap alatt, amelyhez a négymillió oltás-adag rendelkezésre áll. Az országban 57 oltási központot létesítettek.

Vasárnap mintegy 5000 embert oltottak be, főként a kórházakban dolgozó egészségügyi személyzeteket és a négy betegbiztosító dolgozóit. 

A feliratkozási lehetőség nyitása óta már mintegy 250 ezer biztosított iratkozott fel oltásra. Egy vezető tisztviselő elmondta: "Nem számítottunk ilyen sok pozitív válaszra: egymillió megkeresés érkezett a betegbiztosítókhoz, aminek következtében a telefonközpontok és az internetes rendszerek összeomlottak." ◙

FORRÁS: A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió és TV hírei és internetes hírportálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése