Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. december 22., kedd

Negyedik választás két éven belül • Valószínű nyertes: Gideon Száár • Biztos vesztes: Izrael Állama és népe

 

Binjámin Netanjáhu (Likud) miniszterelnök és Beni Gantz (Káchol-Láván /Kék-fehér/), a kormányzó Likud legnagyobb koalíciós partnere nem tudott megegyezésre jutni a jövő évi költségvetés tárgyában, ezért a Kneszet, az izraeli parlament keddről szerdára virradó éjfélkor feloszlatta magát.

Ennek törvényes következménye új országos választás: kevesebb, mint két éven belül a negyedik. Időpontja 2021. március 23, kedd, nem sokkal Peszách ünnep beköszöntése előtt.

Az izraeli lapok internetes hírportáljai, de a szociális hálózatok (Facebook stb.) hozzászólói is kételkednek benne, hogy Netanjáhu a választások után tudni fog kormányképes, legalább 61 mandátumos koalíciót összehozni. 

Beni Gantz, aki sikeres katonai múltat tudhat maga mögött, sokak szerint politikusként szarvashibát követett el, amikor pártjával, a Káchol láván-nal koalícióba lépett a Likuddal.

Az első felmérések szerint ha most tartanák a választásokat, a Likud 28, az azt elhagyó és új pártot alapító, évek óta Bibi belső ellenzékének számító, rendkívül energikus és intelligens, mindössze 54 éves Gideon Száár 20, míg jobboldali Jemina /Jobbra/ párt 15 mandátumot kapna

Az előttünk lévő három hónap alatt még sok változás történhet. 

Nagy kérdés, hogy ki és hogyan lesz képes tavasszal működő koalíciót létrehozni egy mély gazdasági és egészségügyi válságban leledző országban. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése