Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. december 19., szombat

Vakcinaoltás-kampány: önkéntes vagy önkényes?

 


A napokon belül meginduló koronavírus elleni oltás-kampány híre előz minden mást: koalíciós válságot, új választásokat, iráni atom-fenyegetést.

A folyamatosan Izraelbe érkező vakcina-szállítmányok révén a tervezett december 27 helyett már a jövő vasárnap kezdetét veheti a tömeges oltás-projekt.

A -70ºC fokon Európából ideszállított több millió adag vakcinát a betegbiztosítók kapják meg. Az ampullákat országos központokban fogják tárolni, innen osztják szét a jövőben meghirdetett oltási helyszínekre.

Az oltást elsőként a 60 évesnél idősebb állampolgárok kérhetik telefonon vagy a megfelelő internetes applikáción keresztül, mindenki a maga betegbiztosítójától (Kupát Cholim).

Kerekedett némi vita arról, hogy elsőként az egészségügyi dolgozók, vagy az idős korosztályok részesüljenek-e az oltásban. Az orvosi szakszervezet az elsőséget tapintatosan áthárította a hatvan fölötti korú lakosságnak, akiknek veretes héber megnevezése a ’ksisim’ (קשישים), ami az irodalmi szótárakban bizony vénséget jelent. Nem csoda, hogy egy magamfajta (71) kásis arra gyanakszik, hogy az orvos- és nővér-társadalom udvariasan lemond a nem kicsit kockázatos kísérleti nyúl szerepéről, és azt átadja, mondjuk, az öregotthonok lakóinak. Ők pedig majd tüzetesen megvizsgálják rajtuk az utóhatásokat.

A pénteki (december 18) Jediot Ahronot lap a címoldalán, óriásbetűkkel közli: az izraeliek 63%-a kéri az oltást. Amiből az következik – ha az értesülés pontos – hogy 37% nem. A lakosság egyharmada tehát vagy fél, vagy bizalmatlan. Kerülné a beoltatást, vagy kivár.

Más becsléseknél az arány fordított: a többség ódzkodik a vadonatúj, rohamtempóban, hét hónap alatt kifejlesztett amerikai vakcinától.

Mert a Pfizer- és a Moderna- csapatok megbízhatóságának, tudományos teljesítményének a híre már régen átrepült az óceán fölött, ám néhány megválaszolatlan, sőt: megválaszolhatatlan kérdés ott lebeg a bizonytalanság terében.

Mert, ha el is hisszük – és nincs okunk kételkedni a jelentésekben – hogy a több tízezer kísérleti személynek beadott oltásnak csak elhanyagolható mellékhatása volt itt-ott, ám ki a megmondhatója, hogy a most és a közeljövőben két részletben, három hetes különbséggel beoltott páciensek bizonyos részénél fél év, egy év, vagy két év után nem jelentkezhetnek-e könnyebb vagy súlyosabb késleltetett hatások, angol szaknyelven: delayed effects?

Izraelben a fertőzöttség terjedése aggasztó mértékű, és már napok óta meghaladja a napi 2800-at. (Azt csak zárójelben teszik hozzá, hogy ez a szám a minden eddiginél sűrűbb teszteléseknek is köszönhető: a héten naponta több, mint 80 ezer tesztet hajtottak végre országszerte.)

A felelős vezetők kétségbeesett lépésekkel próbálják bátorítani a lakosság aggódó, bizalmatlan részét. Binjámin Netanjáhu miniszterelnök szombat este tervezi beoltatni magát a nagy nyilvánosság előtt.

Több betegbiztosító híres embereket kért fel, hogy pénzért (!) vállalják a kamerák előtti beoltatást. Az ötletet elvetették.

Már most, ha valóban közel kétharmados többség hajlandó beoltatni magát, miért van szükség ilyen mutatványokra?

Az oltás, mint az egy nyugati tipusú demokráciától elvárható – önkéntes. Szabad akarat kérdése. Ám a dolog nem ennyire egyszerű. Tervezés alatt áll egy úgynevezett „zöld útlevél” (dárkon járok, דרכון ירוק) kiadása minden beoltott személynek, akik ezt akár hitelkártya-szerű lappal, akár a mobiltelefonban megjelenő QR-kód-ábrával azonosíthatók lesznek, mint beoltottak. Aki pedig ilyennel nem rendelkezik, az nem szállhat repülőgépre, később talán még vasútra, autóbuszra se, nem vehet részt kulturális rendezvényeken, de még egy étterembe, kávézóba se teheti be a lábát, mert minden bejáratnál ott állnak majd az ellenőrök, akik elkérik az oltási bizonyítványt…

Friss, egyáltalán nem vigasztaló hír: lehetséges, hogy a COVID-19 vakcinát évente kell majd beadni, hasonlóan az influenza-vakcinához.

Szó van vírus-mutációk százairól is, amelyekre – állítólag – a most kifejlesztett vakcina hatásos. ◙

FORRÁS: Jediot Ahronot, Jiszráél Hájom napilapok, Kol Jiszráél Reset BÉT rádió hírei és internetes hírportálja.

2 megjegyzés:

  1. Végre van egy olyan megoldas ami segíthet. Ennek örülni kell.

    VálaszTörlés
  2. Magyarországon 27% hajlandó beoltatni magát, igaz, félnek az orosz és kínai vakcénától külön is.

    VálaszTörlés