Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. december 9., szerda

Megérkezett Izraelbe a Pfizer-BioNTech SE korona-vakcina minta-szállítmány • Netanjáhu a reptéren: „Én leszek az első, aki beoltatja magát” • Izrael megoldotta a szállítási és raktározási problémákat • A -70℃ fokon tárolt fiolákat a betegbiztosítók kapják meg

Szerdán reggel landolt a Ben Gurion repülőtéren az a gép, amely Brüsszelből Izraelbe hozta a Pfizer-BioNTech SE amerikai-német gyógyszergyártó óriáscég által kifejlesztett és előállított vakcinákat. A gyártó szerint a vakcina 94 százalékos hatásfokkal védi a beoltottakat a SARS-CoV2 jelű koronavírus ellen.

Izrael sikeresen teljesítette azt a feltételt, hogy a vakcinákat -70 fokos hőmérsékleten (hetven Celziusz fok a fagypont alatt) kell szállítani és tárolni, egészen a beoltás előtti napokig.

A repülőgépet egy különlegesen előkészített pályán rakodták ki, a lehetőség szerint a leggyorsabb ütemben.

Az amerikai FDA gyógyszer-forgalmazási hatóság engedélye csütörtökre várható, miután már kedden elfogadott egy sürgősségi jóváhagyást.

Amennyiben a megfelelő izraeli hatóság is elfogadja, megkezdődhet a megaprojekt a lakosság fokozatos beoltására, amelynek java a 2021-es évben történik.

Csütörtökön és pénteken United Cargo teherszállító repülőgépeken további, lényegesen nagyobb szállítmányok érkeznek az országba.

A mélyhűtött vakcinákat egy központi tárhelyről a betegbiztosítók megfelelően kialakított raktáraiba szállítják, ahonnan a lakosságot ellátják az oltásokkal.              

A repülőtéren megjelent Binjámin Netanjáhu miniszterelnök is, aki meghatottságának adott hangot, és kijelentette: „Én leszek az első Izraelben, aki beoltatja magát. Remélem, ezzel példát mutathatok Izrael lakosságának, hogy viseltessék bizalommal az oltás iránt”.

"Jó néhány éve vagyok Izrael miniszterelnöke, és ez az egyik legizgalmasabb pillanat, amelyért hosszú hónapokig keményen dolgoztam az egészségügyi miniszterrel és hivatalával, hogy megoldást találjunk a koronavírus-járványra. Hiszek az oltás hatásosságában.”

Juli Edelstein egészségügyi miniszter is a Ben Gurion repülőtérre érkezett. Megjegyezte: " A logisztikai előkészítés csak a kezdet. A cél az, hogy Izraelben mindenki megkapja az oltásokat."

         

A Pfizer által szolgáltatott információk szerint 43 448, 18 és 71 év közötti ember vett részt a vizsgálatban, 2020. április 29-től 2020. november 14-ig. Az oltottak fele kapott hatóanyag nélküli placebo-gyógyszert, a többiek pedig valódi oltást. A válaszadók közül hatan haltak meg, négy placebo oltóanyagot kapott személy, akik nem kapták meg az oltást, és ketten, akik valódi oltást kaptak. Mindkettő 55 évesnél idősebb volt, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedtek. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése