Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. május 21., péntek

A Falak őrzőjétől Izrael Őrzőjéig • Gondolatok a közel-keleti sakktábláról

Tizenkét nap óta pénteken az első nyugodt napot töltjük szirénák és a Vaskupola ellenrakétái találatának a messzehangzó puffanása nélkül. A híreket már nem szakítja félbe a Ceva Ádom (légiriadó), a Pikud Háóref (kb. Polgári Védelem) nem küldi az éppen támadott körzet lakosságát a védett szobába, az óvóhelyre, vagy jobb híján a folyosóra.

Az általam legmegbízhatóbbnak tartott hírforrás, a KAN Reset Bét rádióállomás és a TV11 csatorna hírportálja ezen a címen tette közzé összefoglalóját: "Itt nem volt nagy győzelem, és nem volt nagy vereség".

A hírközlés könyvelés-szerűen tájékoztat arról, hogy a 11 nap alatt hány vezető terroristát sikerült ártalmatlanná tenni, hány toronyház omlott össze, amelyek terror-kiszolgáló központként szolgáltak, és a Somér háchomot ("Falak őrzője") hadművelet slágere, a "Gázai metró", az évtizedek óta ásott, folyamatosan bővített fegyverraktár és terrorista-búvóhelyként szolgáló alagútrendszerből hány kilométert sikerült bedönteni.

A Hamasz hírközlése győzelemről szól. Mutatják az alagutak épen maradt szakaszait, az előbújó katonai és politikai vezetőket, de a tűzszünet korábbi feltételeiről már hallgatnak. Jelszóként fel-felemlítik Jeruzsálemet és Sejk Dzsarrach negyedet, mely a legutóbbi konfliktus kirobbantásának az ürügyéül szolgált, de arról kevesebb szó esik, hogy az Egyiptom-közvetítette tűzszünetet már anélkül fogadták el, hogy beleszólást követeltek volna a Templomhegyen, vagy a kelet-jeruzsálemi negyedekben hozott izraeli biztonsági intézkedésekbe. 

Az izraeli-palesztin problémakör megoldhatatlan. Az európai zsidóság által létrehozott katonai és technológiai siker-állam a harmadik világ, az afroázsiai iszlám tenger kellős közepén egyszerre jelent kihívást és zavaró irritációt a 300 milliós arabságnak és a másfél milliárd hívőt számláló muzulmán világnak.

És ezt jól tudják Ramallában is, Gázában is. Kevesen mellettünk, sokan ellenünk. A Fatach és a Hamasz között taktikai különbség van, nem stratégiai. Utóbbi leghitelesebben a Hamasz alkotmányában tükröződik: "Addig folytatjuk a harcot, ameddig az Iszlám el nem törli Izraelt, ahogyan a múltban másokat is eltörölt".

Új, minden eddiginél súlyosabb probléma az izraeli arabság nagyrészének legutóbbi lázadása. Tudatában vannak a dinamikus szaporodás általi erejüknek: Izraelnek a 6.5 millió zsidó polgár mellett 2 millió, jórészt muzulmán arab polgára van. (A mintegy félmillió, se ide, de oda nem tartozó állampolgár jórészt hozzánk tartozó európai keresztény.)

A zsidó államnak társadalmi és gazdasági problémákkal is szembe kell néznie. És ha előre tekintünk 20-30 évre, a legnagyobb szövetséges, az Egyesült Államok befolyásának gyengülését, fokozatos visszavonulását és a nagy ismeretlen, Kína dinamikus előretörését kell prognosztizálnunk. A hajdani biztos szövetséges, de legalábbis barát Nyugat-Európa a tömeges afroázsiai bevándorlás révén rohamosan elveszíti korábbi arculatát (a szó szoros értelmében is). Oroszország a szovjet idők legnagyobb részében ellenség volt, és ma sem barát. 

A "Falak őrzője" hadművelet nem sokban változtatott a sakktábla állásán, amelyet az egész Földkerekség érdeklődéssel figyel. Nagyon kell vigyáznunk a magunk tisztjeire és gyalogosainkra.

Hosszútávon csak a Királyban, azaz a Jóistenben, Izrael Őrzőjében bízhatunk. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése