Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. május 16., vasárnap

Egy hetes a Falak őrzője hadművelet • A rakétatámadások kiújulása óta 150 támadás a Hamasz ellen • Vasárnap éjfél óta 55 rakétát lőttek ki Izraelre • A “Gázai metró” használhatatlan


 JAHJA SZINUÁR GÁZAI HAMASZ-FŐNÖK

A jelenlegi rakétaháború hetedik napján a Légierő folytatja a Gázai-övezet katonai létesítményei és a rakétatámadások felelősei elleni akciókat.

Vasárnapra virradó éjféltől a reggeli órákig már 55 rakétát lőttek ki Gázából izraeli területre.

A fő célpontokat továbbra is az évek hosszú során kialakított alagútrendszer képezi, amelyekben harci eszközöket tárolnak, egyben rejtekhelyül is szolgálnak  a Hamasz és az Iszlám Dzsihád vezetőinek.

A “Gázai metrót” eddig több, mint száz bombatámadás érte és mára már szinte teljesen használhatatlanná vált a terror számára. Amennyiben pedig a terrorszervezetek egy fegyvernyugvás után azokat fel akarnák újítani – ásás, betonfalak, világítás, belső telefonvonalak, stb – igen hosszú időbe telne és rendkívüli anyagi terheket róna rájuk.

Kiemelt célpontként támadták Jahja Szinuár, a Hamasz gázai főnökének a házát.

Az Izraeli Légierő szóvivője elmondta: mint a korábbi konfliktusok alkalmával, most is minden eszközzel – hírszerzés, pontos célzás – igyekszünk elkerülni a Gázai-övezet polgári lakosságának okozott veszteségeket. Mindezt annak ellenére, hogy  az Izraelt támadó rakéták még véletlenül sem a katonai bázisokat támadják, hanem kizárólag polgári célpontokat.  Az AMAN, a katonai hírszerzés becslése szerint a Hamasz arzenáljában 14 ezer rakéta található.

Legfrissebb jelentések szerint Egyiptom igyekszik elérni egy rövid, 12 vagy 24 órás humanitárius fegyvernyugvást, hogy azalatt nyugodtan el tudják szállítani az alagutakban és a lebombázott épületek romjai alatt rekedt sebesülteket. ◙

FORRÁS: Az Izraeli Rádió hírszolgálata és állandóan frissített internetes hírportálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése