Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. október 14., péntek

Előzetes: Gilad Salit kedden tér haza

A pénteki (október 14) izraeli lapok, rádió- és TV állomások híradása szerint Gilád Salit, a Hamasz kommandósai által 2006 júniusában sebesülten elrabolt és azóta fogolyként tartott katona kedden érkezik vissza Izraelbe.

A szabadításáért kiadandó 1027 palesztin terrorista első csoportja ugyanezen a napon nyeri vissza szabadságát.

Salit a közlések szerint a Gázai-övezet valamelyik átjáróján át érkezik Izraelbe, és nem Egyiptomból vagy Németországból, mint azt külföldi lapok közlik, bár a Hamaszról, vagyis terrorszervezetről lévén szó, semmilyen megegyezés betartása sem magától értetődő: bizonyosat csak a katona visszaérkezése után tudhatunk-mondhatunk.

Ugyanakkor a Hamasz, valamint a Hezbollah győzelmi jelentései, a Gázai-övezetben és a Nyugati Parton már előre folyó ünneplések arra utalnak, hogy a terrorszervezet kész tényként kezeli a fogolycserét, és nem fog nehézségeket támasztani az utolsó percben annak végrehajtásában.

Nem csak a Salit-család, de Izrael teljes közvéleménye, és a több, mint öt éve fogságot szenvedő katonáért imádkozók milliói világszerte lélegzet-visszafojtva figyelik a fejleményeket.

A tárgyalásokat folytató izraeli küldött hírek szerint Egyiptomban tartózkodik, hogy a fogolycsere-ügylet utolsó simításait elvégezze.

Beni Ganz vezérkari főnök otthonukba látogatva személyesen tájékoztatta a Salit-családot Gilád hazatérésének várható forgatókönyvéről.

A Hamasz szerint a fogollyal már közölték közeli szabadulása hírét. ◙

1 megjegyzés: