Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. október 18., kedd

Megkezdődött a fogolycsere lebonyolítása

Kedden (október 18), éjjel fél háromkor megkezdődött a Gilád Salit tizedes kiszabadítására kezdeményezett fogolycsere, miután az izraeli Legfelsőbb Bíróság hétfőn késő este elutasította a palesztin terror áldozatai által benyújtott keresetet a fogolycsere megakadályozására.
A két izraeli börtönből, ahol a palesztinoknak átadandó rabok első, 477 fős csoportját összegyűjtötték, elindultak az autóbuszok a Vöröskereszt által kijelölt találkozási pont irányába.
Néhány terrorista hétfőn nem volt hajlandó aláírni egy dokumentumot, amelyben kinyilatkoztatja, hogy többet nem vesz részt terrorcselekményekben – végül valamennyien aláírták.
Az izraeli katonát szállító jármű a megállapodásban előírt forgatókönyv szerint a reggeli órákban érkezik a Gázai-övezet déli határára, Rafah (Ráfiách) körzetébe, onnan a jármű átviszi Salitot az egyiptomi határon, ahonnan végül Kerem Salom határátkelőnél izraeli területre jut.
Innen a katonát helikopteren Tel Nof légibázisra szállítják, ahol találkozik szüleivel.
Orvosi vizsgálat után hazatér az Izrael északi részén lévő otthonába.
Ezzel párhuzamosan a palesztin rabok egy része Egyiptomba távozik, más része a Palesztin Autonómia területére, a Gázai-övezetbe vagy a Nyugati Partra (Ciszjordánia).
Az izraeli hírközlő szervek szerint az ünnepléseket, fogadásokat minél rövidebbre fogják.
A katona egészségi állapota mindeddig nem ismeretes. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése