Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. október 16., vasárnap

A fogolycsere első üteme: 477 palesztin rabot készítenek fel az elszállításra

"Aláírtam, de nem bocsátottam meg" - ezzel a nyilatkozattal toldotta meg Simon Peresz államelnök a palesztin rabok szabadon bocsátását adminisztratív úton lehetővé tevő amnesztia-dokumentumot.
A kedden esedékes fogolycsere első ütemében 477 palesztin rab kerül szabadlábra és hagyhatja el Izrael területét. Ugyanezen a napon szabadul közel és fél éves fogságából Gilád Salit tizedes.
A palesztin rabokat 16 fegyintézetből koncentrálják két börtönbe, ahonnan kedden, orvosi vizsgálat után autóbuszokon szállítják őket az államhatárra.
A szabaduló terroristák által meggyilkoltak hozzátartozói petíciót nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz a gyilkosok szabadon bocsátása ellen. "Gyerekeinket, testvéreinket, szüleinket most másodszor is meggyilkolták!"  – áll a kereset indoklásában.
A hét végén arab hírközlő szervek azt közölték, hogy a Hamasz a 1027 személyen felül az összes női rab szabadon engedését is követeli. Fawzi Barhum, a szervezet hivatalos szóvivője azonban vasárnap (október 16) közölte, hogy semmi nem áll a keddi fogolycsere megkezdésének az útjában.
Palesztin jelentések arról szólnak, hogy ott is felkészültek a fogolycsere végrehajtására. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése