Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. október 21., péntek

A másik Gilád • „Hazug voltál és hazug maradtál!”

Miközben az izraeli közvélemény még mindig Gilád Salit minapi szabadulásával, és az első szabadon töltött napok részleteivel foglalkozik (a Cáhál, az Izraeli Hadsereg a fiatalember gyenge fizikai állapotára való tekintettel elhalasztotta meghallgatását), a sajtóban már egy másik Giládról is szólnak.

Családneve is emlékeztet Salitéra: Gilád Saronról, Áriél Saron egykori miniszterelnök fiáról szólnak a hírek.

Pontosabban nem is róla, hanem az immáron hatodik éve kómában fekvő édesapjáról írt könyvről szólnak a hírek.

Címe rövid: SHARON. Alcíme: The Life of a Leader. (Egy vezető élete.)

A nagyvilág angolul olvasó közönségének szánt vaskos (640 oldal), keménykötésű könyv kedden, október 25-én jelenik meg angol nyelven a Harper kiadó gondozásában.

Izrael újkori történetének egyik legnagyobb hadvezére – és, sokak szerint, egyik legszerencsétlenebb kezű politikusa – 83 éves. Súlyos agyvérzése óta magatehetetlenül fekszik Izrael egyik központi kórházában. Kísérletet tettek rá, hogy kezelésre hazaszállítsák az egykor a napi hírekben gyakran említett „Sikmim” tanyájára, ám az orvosok végül ismét a kórház mellett döntöttek.

„Apánk többnyire békésen alszik, de ha ébren van, ugyanolyan gazda-pillantással néz körül a szobájában, mint tette egészséges korában. Ha arra kérjük, hogy mozdítsa meg az ujját, azonnal megteszi” – szól a fiatalabb Sáron fiú érdekes tájékoztatása, amint a könyv előzeteséből kiderül.

A könyvben, ismét az előzetes tájékoztató szerint, a katona-politikus jónéhány „oldalvágásáról” is olvashatunk majd. Az egyik történet különösen kényesen érintheti Saron örök riválisát, Binjámin Netanjáhut. A jelenlegi miniszterelnök első kormányfői mandátuma idején pénzügyminiszterséget ajánlott fel Saronnak, hivatali elődjének, majd visszakozott a tervtől. Ekkor került sor Netanjáhu hivatalának legrövidebb kihallgatására. Saron bement Netanjáhu hivatalába, és így szólt: „Hazug voltál és hazug maradtál!” – azzal sarkon fordult és válaszra nem várva magára hagyta a miniszterelnököt.

A miniszterelnöki iroda máris cáfolta a még meg sem jelent könyvben foglalt állítást.

A jelenleg 45 éves Gilád Saron Áriel Saron kisebbik fia (az elsőszülött Omri Saron). Apja végzetesnek bizonyult szélütése óta ő vezeti a családi gazdaságot.

A család nem került el néhány gazdasági jellegű botrányt. A legismertebb a "Görög sziget-ügy".

Gilád 1999-től 2001-ig együtt dolgozott egy Dudi Appel nevű üzletemberrel, aki egy Partoklosz nevű kis, sziklás görög szigetet tervezett megvásárolni, hogy azon kaszinót és néhány szállodát építsen fel. Appel személyes barátját, az akkor külügyminiszteri posztot betöltő Áriel Saront kérte fel „egy kis segítségre”, vagyis hathatós közbenjárásra a görög kormánynál. Talán baráti figyelmességből az akkor kezdő üzletember Gilád Saronnak is felajánlott egy tanácsadói állást, szerény 20 ezer dolláros havi javadalmazásért, plusz három milliócskát (ugyancsak észak-amerikai valutában), ha az ügyletet sikerül nyélbe ütni.

Nem sikerült.

Menáchem Mazuz főbíró az ügyet kellő bizonyítékok hiányában büntetőeljárás nélkül lezárta.

Nyilvánvaló szubjektivitása ellenére – hogyan is kerülhetné el a részrehajlást a fiú az apja javára – az életírás nagy érdeklődésre tarthat számot. Áriel Saron lassanként múltba tűnő drámai figuráját senki nem ábrázolhatja hűebben, mint fia és legközelebbi bizalmasa – Gilád Saron. ◙

2 megjegyzés:

  1. Izrael újkori történetének legnagyobb hadvezére, sőt sokak szerint a WWII után a világ legnagyobb hadvezére. Israel legbátrabb politikusa (a legnagyobb bátorság ahhoz kell, ha saját egykori véleményével és barátaival is szembe mer menni, ha úgy tartja helyesnek)
    "Saron bement Netanjáhu hivatalába, és így szólt: „Hazug voltál és hazug maradtál!” "
    Ez pedig megtörtént!

    VálaszTörlés
  2. Végül is miről szól a cikk?

    VálaszTörlés