Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. április 11., szerda

Ben Gurion repülőtér: provokátorok százai készülnek rendzavarásra vasárnap

Izrael egyetlen nemzetközi polgári légikikötőjében rendkívüli biztonsági előkészületeket foganatosítottak. Vasárnap, április 15-én, a tavaszi csúcsforgalom kellős közepén európai palesztin-barát (azaz: Izrael-ellenes) szervezetek közös megmozdulást terveznek. A terv abból áll, hogy különböző európai repülőterekről felszállva, több tucat járattal a békés utasok közé vegyülve leszálljanak a Ben Gurion repülőtéren, és ott egyezményes jelre tüntetésnek álcázott több órás zavart idézzenek elő a reptér működésében.

Terveik szerint a reptérről Betlehembe utaznának, hogy palesztin arab vezetők meghívására a hírközlő szervek által dokumentált további tüntetést szervezzenek az Izrael által épített, az izraeli és a palesztin lakosságot elválasztó biztonsági fal mentén.

Tavaly júliusban már sor került hasonló provokációra, ám akkor a biztonsági szerveknek sikerült elhárítani a szabotázst.

Az akció szervezői 2000 – 2500 személyre számítanak. Szándékosan európai kinézetű személyeket terveznek bevetni, akikre a repülőtér, illetve a repülőgépek személyzete nem gyanakodhat, hogy arabok vagy közel-keleti muzulmánok lennének. A legtöbb európai légitársaság egyébként bejelentette, hogy nem hajlandó együttműködni Izrael biztonsági szerveivel a provokátorok előzetes kiszűrésével az utasok közül.

Izrael terror-elhárító szervei 500 – 1000 személy érkezésére számítanak. A provokátorokat még az “arénázás” megkezdése előtt igyekeznek elkülöníteni a normális utasoktól. Erre úgy kerülhet sor, hogy a tüntetésben részt vevők zöme a múltban több Izrael-ellenes tüntetésen vett részt. A velük készített televíziós interjúk felvételeiből, továbbá az internetes honlapjaikon, Facebook- Twitter- és más szociális hálón közzétett oldalaikon többnyire közzé teszik adataikat, gyakran arcképüket is – és innen már csak gyakorlat kérdése a gyors azonosítás.

Az izraeli biztonsági szervek részletek közlése nélkül gyors és hatékony fellépést helyeztek kilátásba minden provokáció megakadályozására és megelőzésére. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése