Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. április 18., szerda

Tragédia a jeruzsálemi Herzl-hegyen: egy reflektor-tartó oszlop a Függetlenségnapi díszfelvonulás főpróbáját tartó katonákra dőlt – egy tiszt-lány meghalt

Szerdán, április 18-án délután tragikus esemény szakította félbe az egy hét múlva, április 25-én esedékes Függetlenségnapi (Jom háácmáut) díszfelvonulás főpróbáját. Talán a rendkívül erős szél, talán a gondatlanul végzett munka volt az oka, hogy az egyik nagyteljesítményű reflektort tartó fémoszlop megdőlt és a gyakorlatozó katonák közé zuhant.

A tragikus baleset következtében a gyakorlaton részt vevő Hila Becáléli 20 éves alhadnagy-lány a helyszínen életét vesztette, hat katona közepes, illetve könnyebb sérülést szenvedett.

A fém tartóoszlop, illetve azt tartó híd-szerű szerkezet statikai szilárdságát a konstrukciót megrendelő szervek szerint többszörös mérnöki ellenőrzésnek vetették alá. A Függetlenségnap előestéjén tartott díszfelvonulást évtizedek óta a Herzl-hegyen tartják, ott, ahol a zsidó állam (budapesti születésű) megálmodója, dr. Herzl Tivadar nyugszik, Izrael más jelentős modern-kori alakjával egyetemben – Szenes Anikó, a Budapesten 1944 novemberében kivégzett ejtőernyős lány maradványait is itt helyezték végső nyugalomra.

A tragédia bekövetkeztekor az áldozatul esett tiszt-lány édesanyja is a helyszínen volt.

A baleset körülményeinek a kivizsgálására vizsgálat indult. ◙ 

1 megjegyzés: