Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. április 16., hétfő

Incidens a Jordán-völgyben: az alezredes gépkarabélyával vágta szájon a dán tüntetőt • A palesztin videós hajlandó átadni az eredeti felvételt Izraelnek

A vasárnapra tervezett Izrael-ellenes repülőtéri zavarkeltő tüntetés “lecsengett”: az 1500-2000 fősre ígért “Welcome to Palestine” cégérrel ellátott szándékos zavarkeltés a loddi Ben Gurion repülőtéren összesen vagy hatvan személy letartóztatásával és kiutasításával végződött.

Annál súlyosabb incidens történt szombaton a Jordán-völgyben. Egy ugyancsak provokatív szándékú 150 tagú csoport kerékpáros felvonulást tartott Jerikó térségében, a 90. országúton. A Palesztin Autonómia területével határos Jordán-völgy biztonságáért felelős katonai egység felhívta a kerékpárosok figyelmét, hogy az út forgalmas és stratégiailag fontos: egyrészt akadályozzák rajta a katonai és polgári motoros közlekedést, másrészt veszélyeztetik saját testi épségüket.

Az egység és parancsnoka, Salom Eisner alezredes nem kevesebb, mint két órán át próbálta győzködni a demonstrálókat, ám azok hajthatatlanok maradtak. Ekkor – az alezredes elmondása szerint – a tüntetők botokkal támadtak a katonákra. Egy dán fiatalember a parancsnok ujját törte el, mire a sebesült tiszt M16-os gépkarabélya agyával támadója arcába ütött. Az Andreas nevű dán fiatalember száját több öltéssel kellett összevarrni. A fiatalember azt állítja, hogy sem szóval, sem kézmozdulattal nem fordult a tiszt felé.


  


A kerékpáros csoportot meghívó palesztin szervezők egyike a jelenetről video-felvételt készített és azt feltette a Youtube-ra. Természetesen, a kétórás vitának csak utolsó két percéről, amelyben a tiszt odacsap a tüntetőre.

A videó-klipen látható esemény Izraelben is felháborodást keltett, miután azt tanúsította, hogy az alezredes képtelennek bizonyult az események kézben tartására, másrészt pedig elvesztette a kontrollt az idegei fölött.

Nican Alon vezérőrnagy, a Központ Parancsnokság tábornoka vizsgálatot rendelt el. Benny Ganz vezérkari főnök a vizsgálat eredményeinek közzétételéig felmentette Salom Eisner alezredest feladata alól. Binjámin Netanjáhu miniszterelnök súlyos szavakkal ítélte el a tiszt eljárását. 

A legfontosabb felmerülő kérdés mégis az: hogyan lehetséges, hogy a fellépő egység, amely tudottan egy szabotázsra készülő csoport leszerelésére vállalkozott, nem vette video-filmre a történteket az elejétől a végéig? Hogyan volt lehetséges, hogy a két perces palesztin video-klip az előzmények nélkül bejárhatta a világot? 
Hétfőn, április 16-án közölte a palesztin videós: hajlandó az eredeti, körülbelül félórás felvételt átadni Izraelnek, hogy bizonyítsa, a felvétel nem szerkesztett, és nem lett kivágva belőle semmilyen részlet. ◙  

6 megjegyzés:

  1. Ez az igazi zsidó mentalitás: aki nem zsidó, az provokátor szabotőr vagy terrorista !
    A megszállt területeken is demokrácia van! Mindent szabad amit a megszállók megengednek....!!
    Oszt csodálkoznak miért Izrael-ellenes a világ....

    VálaszTörlés
  2. Az antiizraeli sablon vélemény itt nem jön be. Az anarchisták akciója, az engedély nélküli útlezárás a Jordán Völgyében, a 90 -es műúton, Izrael szuverén területén történt.
    A " megszállók " ez esetben a narkós,bekábitott külföldi anarchisták és velük együttműködő terrorszimpartizáns arabok többszáz fős csoportja volt.

    VálaszTörlés
  3. Remek irás Halmos úr, igazán objektiv helyzetértékelés. Nagyon jól érthető ki volt a provokatör és melyik fél kényszerült védekezni.

    VálaszTörlés
  4. ez egy regi hir, arrol, hogy mas magasrangu tisztek is kovettek el tettlegesseget a multban, megsem dobtak ki oket a hadseregbol.
    http://www.srugim.co.il/30943-%d7%aa%d7%96%d7%9b%d7%95%d7%a8%d7%aa-%d7%94%d7%90%d7%9c%d7%95%d7%a3-%d7%90%d7%9c%d7%a2%d7%96%d7%a8-%d7%a9%d7%98%d7%a8%d7%9f-%d7%94%d7%99%d7%9b%d7%94-%d7%9e%d7%aa%d7%a0%d7%97%d7%9c%d7%99%d7%9d-%d7%a2?di=1

    VálaszTörlés
  5. A BBC persze . hogy mutatta !!!!!!!!
    DE nem a teljes felvetelt, hanem csak a kivagott reszt, azt a nehany masodpercet, ami az izraeli tisztet verekedos , gonosznak allitja be.
    Az anarchista csurhe ket oran at folyo provokaciojat, tettlegsseget a BBC biztosan nem mutatta be. Ki lehet talalni, hogy miert !!!

    VálaszTörlés