Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. április 29., vasárnap

Előrehozott választások nyáron

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök a fokozódó belpolitikai nyugtalanságra való tekintettel felkérte tanácsadóit, hogy vizsgálják meg egy, a nyári hónapokra előrehozott parlamenti választás lehetőségét. A kormányfő egy vasárnap reggeli rádióriport során elmondta: nem tart az előrehozott választásoktól, és már a következő héten meghozza az azzal kapcsolatos döntést. “A jelenlegi kormányzat jelentős eredményeket ért el, éppen az összetartása révén. Ha a kormány feloszlik és új tényezők követeléseikkel változtatást próbálnának kierőszakolni a költségvetésben, annak semmiképpen sem fogunk engedni” – jelentette ki.

A Likud párt vezető emberei a szeptember eleji opciót tartják a legvalószínűbbnek: ezt a koalíciós partnerekkel lefolytatott megbeszélésekre alapozzák. Ez azt jelentené, hogy a Likud párt belső választása, amelyet Izraelben angolosan primaries-nek [prájmeríz] neveznek, már június hónapban esedékes lenne.

Juvál Steinitz pénzügyminiszter a Jediot Ahronot napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a Likudnak bármilyen időpont megfelel, és ő, személy szerint, bizonyos a Likud újabb győzelmében.

Seli Jechimovics, a Munkapárt elnökasszonya Binjámin Netanjáhu kijelentéseit értékelve azt mondta: “Saját tapasztalataiból tudhatná, hogy az arrogancia a bukás biztos garanciája”, majd a mielőbbi Kneszet-választásokat sürgette.

A Kadima-párt is az előrehozott választások híve. Saul Mofáz pártelnök a soron következő megmérettetést a Likud és a Kadima közötti versenynek nevezte, ahol ő, Saul Mofáz lesz Binjámin Netanjáhu kihívója.

A másik vezető napilap, a Jiszráél Hájom felmérése szerint ha ezekben a napokban lennének a választások, a jobbközép Likud 31, a szociáldemokrata Ávodá (“Munkapárt”) 17, a jobbszéli Jiszráél Béténu (“Izrael az otthonunk”) 14, a közép-polgári Kádimá (“Előre”) 13, Jáir Lapid vadonatúj liberális Jés Atid (“Van jövő”) 12, a SASZ, a keleti törzsek ortodox zsidó pártja 9, a Jáhádut háTorá, az askenázi (európai eredetű) ortodox zsidó párt 5 mandátumot szerezne – vagyis a jobboldali koalíció győzelme garantált. (Nem említjük a 2...4 mandátumos kis pártokat.)

Ami a leendő kormányfő személyét illeti, a felmérés 29.1 százalékot jósol Binjámin Netanjáhunak, és mindössze 4,6 százalékot Saul Mofáznak. A többiek – a felmérés eredményei szerint – ennyire sem számíthatnak. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése