Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. május 12., vasárnap

Tízezer főnyi tömeg tiltakozott a költségvetési megszorítások ellen • „A milliárdos üzletemberek nyereségéből faragjatok!” • A tábornokok is elégedetlenek


Két évvel a hónapokon át tartó tel-avivi demonstrációk után új tiltakozó hullám bontakozik ki az országban.

Tel Avivban szombaton ezrek tiltakoztak a várható költségvetési megszorítások ellen, amelyek elsősorban a szociális kiadásokat érintik.

A tizenkét ezer fősre becsült tömeg a Hábimá előtti térségen gyülekezett – ugyanott, ahonnan az emlékezetes, 2011. évi tömegtüntetés-sorozat is indult.

Mint emlékezetes, a Rotschild (!) fasorban hónapokig sátraztak a demonstráló fiatalok az országban kialakult “oligarcha-kapitalizmus”, a néhány tucat család kezébe átcsúszó nemzeti vagyon, a lakásárak és -bérek tűrhetetlen szárnyalása, a haszonlesés és a kormány szerintük szociálisan érzéketlen társadalmi politikája ellen.

A tömeg a Habima térről a Rotschild fasoron át az Allenby útra vonult, majd a belvárost megkerülve visszatért a kiindulási pontra.

A tüntetés jelszava a “Hol van a pénz?” volt, ugyanaz a kérdőmondat, amely Jáir Lapid jelenlegi pénzügyminiszter sikeres választási korteshadjáratának a vezérlő eleme volt.

A tüntetés szónokai – zömmel hétköznapi polgárok – követelték a Netanjáhu-kormánytól és pénzügyminiszterétől, hogy ne a tisztességes, adófizető és honvédelmi kötelességüket teljesítő emberektől vegyenek el, hanem a hatványosan gazdagodó, és az adók alól kibúvó multimilliárdosoktól.

A 2011-es tömegdemonstrációk egyik vezéralakja, Dafni Leef (27), az egyetemet végzett, jómódú családból származó fiatalasszony, aki alaposan ismeri az ország gazdasági-társadalmi helyzetét és a kormányzás visszásságait, most is részt vett a tüntetésben.

“Mélységesen felháborít a tömegek kihasználása. A polgároké, akik tanultak, akik dolgoznak, akik fizetik az adókat, akik tisztességesen akarnak élni, és akik még mindig hisznek az élet és az alkotás értékében!” – mondta Dafni felszólásában.

A felvonulók kis csoportja megkísérelte elzárni az Ájálon főútvonalat. A csoportot a rendőrség könnygázzal zavarta el, néhány személyt letartóztattak.

Más városokban, így Haifán, Jeruzsálemben, Asdodban, Modiinban is tartottak tiltakozó felvonulásokat: ezeken néhány száz fő jelent meg.

Ramat Ganban mintegy háromszáz ember vonult Szilvan Salom energia- és vízügyi miniszter háza elé. A tüntetők kifogásolták, hogy a tengerfenék alatt talált tekintélyes földgázmezők nemrégiben megindult kitermelése ellenére az elektromos áram ára nem csökken, hanem emelkedik, mivel a kitermelő tőkéstársaság – állítólag – nagyobb haszonért külföldre tervezi exportálni a földgázt.  

A tüntetés szervezői ígérik: ez csak a kezdet volt.

Jáir Lapid a tervezett intézkedések védelmét azzal a fenyegetéssel fejelte meg, hogy a takarékossági intézkedések bevezetése nélkül összeomolhat Izrael államgazdasága, amely eddig jobbára sikeresen elkerülte a világgazdaság évek óta tartó válságait. Lapid ismét hangoztatta visszatérő ígéretét: a meghozott intézkedések „hamarabb meghozzák az eredményeket, mint sokan hinnék”.

Négymilliárd a nemzetvédelmi költségvetésből

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök, Jáir Lapid pénzügyminiszter, Mose „Bugi” Jáálon honvédelmi miniszter, Beni Ganz vezérkari főnök, pénzügyi és katonai szakértők részvételével Sávuot ünnep beállta előttre időzítették a honvédelmi költségvetés megvitatását.

A katonai szakértők a sajtónak úgy nyilatkoztak, hogy a honvédelem képes csökkenteni kiadásait, de semmiképpen nem a Jáir Lapid által javasolt egyszeri négymilliárdos vágás, hanem évekre osztott takarékossági program által.

A 2013. évi védelmi költségvetés nagy részét már elköltötték, míg a 2014. évi költségvetés jelzett értékű vágása a védelmi felelősök véleménye szerint veszélyesen gyengítené a hadsereget, tekintettel a közelmúltban beállott kedvezőtlen változásokra a régióban. ◙

3 megjegyzés:

  1. Pont a megszoritasok fogjak gyengiteni a gazdasagot - ha kisebb a vasarloeroe, nincs kereslet, akkor az Afa sem joen, munkahelyek szuennek meg, munkanelkueli- es szocialis segelyeket kell fizetni munkaber helyett, igy a berek utani jarulekok, adok sem keruelnek az allamhaztartasba... (l. Magyarorszagi fejlemenyek a Bokros csomag ota). A vedelmi koeltsegek lefaragasa meg egyenesen oengyilkossagi kiserlet.

    VálaszTörlés
  2. A szükség a legnagyobb úr ! Ha Obama nem ad pénzt, bizony elkerülhetetlenek a megszorítások -amik azért nem is olyan vészesek !!

    VálaszTörlés
  3. Egy gazdag jobban el tudja viselni vagyona további adóztatását,mint a kis keresetű,akinek napi filléres gondjai vannak.
    Hiszen a gazdag sem tud naponta megenni 1 rúd téliszalámit,csak 5 dekát!

    VálaszTörlés