Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. december 10., csütörtök

Sikeresen vizsgázott a „Nyíl 3”, Izrael új hosszútávú rakétahárító rendszere


Csütörtök reggel a Földközi tenger partján fekvő Pálmáchim légibázison sikeres tesztet hajtottak végre a Nyíl 3” – héberül „Chéc 3”, angolul „Arrow 3” – rakétavédelmi rendszerrel.

A tesztet az izraeli Honvédelmi Minisztérium és az Egyesült Államok Rakétavédelmi Ügynöksége (MDA, US Missile Defense Agency) közösen végezte.

A kísérlet abból állt, hogy az elfogó rakétát kilőtték a tenger felé. A rendszer radarja és számítógépe hajszálpontosan bemérte az Izraelre nagy távolságban kilőtt ellenséges rakétát modellező „Veréb” (Sparrow) tipusú eltalálandó célrakéta röppályáját, a „Nyíl 3” ezt megcélozta és az atmoszférában megsemmisítette.

Egy évvel ezelőtt, 2014. decemberében ugyanennek a rendszernek a kipróbálása sikertelenül végződött, miután a „Veréb” célrakéta kilövése nem sikerült, így a „Nyíl 3”-at ki sem lőtték.

A fejlesztők azóta kiküszöbölték a hibákat.

A Nyíl 3 rakétavédelmi rendszert a Légiipari Vállalat (Táászijá Ávirit, angol nevén IAI, Israel Aerospace Industries) állítja elő, míg a radaros észlelő rendszert annak leányvállalata, az Elta.

Az elfogó rakéta tűzvezetési rendszerét a Rafael cég fejleszti.

A fejlesztésben és a rakéta gyártásában az amerikai Boeing cég is részt vállal. 
– ♦ –

A „Nyíl 3” a fő komponense Izrael többrétegű rakétavédelmi rendszerének, amelyet folyamatosan fejleszt a Honvédelmi Minisztérium Kutatási és Fejlesztési Vállalata.

A „Nyíl 3” a rendszer harmadik, legmagasabb rétege: nagy hatótávolságú elfogó rakéta, amely az Izraelre több ezer kilométeres távolságból kilőtt iráni Shihab-3 rakétát is képes megsemmisíteni.

Az első réteg „Dávid parittyája” (David's Sling) rendszer, amely közép- és hosszú hatótávolságú rakéták és robbanószert célba juttató drónok (robotrepülők) ellen nyújt hatékony védelmet. Hadrendbe állítása egy éven belül várható.

A második védelmi rétegnek a „Vaskupola” (Iron Dome) rendszer felel meg: ennek feladata az orszég területének a védelme a rövid és közepes hatótávolságú rakétáktól.

A közelmúltban mind a „Nyíl 2”, mind az amerikai „Patriot” és a „Vaskupola” bizonyították alkalmasságukat mind a Gázai-övezetből, mind a Libanonból kilőtt rakéták ellen. 

1 megjegyzés:

  1. Inkabb kozep-hatotavolsagu raketakat kene gyartani, amivel az irani celokat szet lehetne bombazni.

    VálaszTörlés