Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. december 31., csütörtök

Villám Izraeltől Indiáig ♦ Izraeli-indiai stratégiai együttműködés: sikeresen tesztelték a közös fejlesztésű „Villám 8” (Barak 8) tengeri rakétavédelmi rendszert


Egy indiai hadihajóról két egymás utáni tesztet hajtottak végre a "Villám 8" (Barak 8) elnevezésű, izraeli-indiai közös fejlesztésű tengeri rakétavédelmi rendszerrel. A tesztre indiai vizeken került sor. A jelen lévő indiai és izraeli mérnökök és katonák teljes sikerről számoltak be.

Az ellenrakéta-rendszert a legújabb fejlesztésű komputerek vezérlik, amely képes kivédeni a libanoni siita Hezbollah terrorszervezet hajók elleni rakétáit is.

A Táászijá Ávirit, az izraeli Légiipari Vállalat vezérigazgatója, Jossi Weiss szerint a projekt a több éve tartó izraeli-indiai légiipari együttműködés gyümölcse.

A Villám 8 lényegében készen áll a hadrendbe állításra, és képes lesz megvédeni a hajókat és a tengeri gáz- vagy olajkitermelő fúrótornyokat az ellenséges rakétáktól és repülőgépektől.

A rendszer radarberendezése egyszerre több ellenséges rakétakilövést is képes detektálni több  száz kilométeres távolságból is.

A Villám 8 két éven belül kerül rendszeresítésre az izraeli és az indiai haditengerészetben. 

FORRÁS: Jediot Ahronot

3 megjegyzés: