Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. február 27., szombat

Fedezd fel a héber nyelvet! ♦ Érték és rend

Az ÁJIN – RÉS – KÁF/CHÁF (ע-ר-כ) hármasból álló gyökkel értéket, rendet, szerkesztést fejez ki a héber nyelv.

Az alapszó az erech (ערך), ami értéket jelent, anyagi és szellemi értéket egyaránt. Többesszámban: áráchim, értékek (ערכים). 

A böerech (בערך) kifejezés értelme: körülbelül.

Innen ered az értékelést, becslést jelentő hááráchá (הערכה) kifejezés is. 
A muárách (מוערך) – becsült, értékelt: árura, de emberi teljesítményre is használatos.

A láároch (לערוך) ige jelentése: (el)rendezni, (meg)szerkeszteni. Az újság szerkesztője például oréch (עורך), ha hölgy az illető, akkor orechet (עורכת). Az árichá (עריכה) újság- vagy könyvszerkesztést jelent.

Az emberek közötti vitás kérdéseket rendezi a törvény előtt – több-kevesebb sikerrel – az ügyvéd, héberül oréch-din (עורך דין), illetve, ha hölgy az illető, akkor orechet din (עורכת דין). A din (דין) törvényt jelent.

A kiállítás vagy bemutató – tááruchá (תערוכה)ami ugyancsak a rendezéssel áll kapcsolatban.

A zsidóság vallástörvényi kódexe a „Sulchán áruch” (שולחן ערוך), ami terített asztalt jelent: a vaskos könyvben a zsidó vallási törvények és szabályok találhatók logikai rendbe szedve.

Az izraeliek által jól ismert, de kevéssé népszerű  „mász erech muszáf” (מס ערך מוסף), rövid formában „máám” (מע"מ), az értéktöbblet-adó.

Figyelem, buktató: a hasonlóan hangzó, „hosszú” jelentésű ároch (ארוך) szónak és az abból képzett szavaknak fentiekhez semmi köze sincs, minthogy azokat ALEF betűvel írják. Ez vonatkozik a dátum szóra – táárich (תאריך) – is. ◙

HÉBER NYELVTANÍTÁS, SKYPE-ON IS:
HALMOS LÁSZLÓ
052-3260834
+972-52-3260834
izraelihirlevel@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése