Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. február 16., kedd

Vak elé ne tegyél gáncsot! ♦ Betartjuk? Igen!

לפני עיוור לא תתן מכשול
Vak elé ne tegyél gáncsot! 
– parancsolja az Örökkévaló Isten Izrael népének Mózes III. könyvében (19:14).

Izraelben elvégeztek egy kényes kísérletet: rejtett videókkal rögzítették, hogy mit tesznek az emberek, amikor egy vak ember 200 sékellel a kezében arra kéri őket, váltsák fel azt két 10-esre. (Mintegy azt hiszi, hogy 20 sékeles bankjegyet tart a kezében.)

Hasonló kísérletet az Egyesült Államokban és Ausztráliában is elvégeztek. Az ott készített felvételeken a járókelők többnyire tájékoztatták az illetőt, hogy több pénzt tart a kezében, de voltak olyanok, akik a helyzetet kihasználták és elvették a nagyobb összeget.

Az izraeli nemzeti-vallásos Áruc Séva hírportálján közzé tett videón látható, hogy több tucat izraeli közül senki sem csapta be a vak embert, és mindenki megmondta neki: nem 20, hanem 200 sékelt tart a kezében. 

Olyan járókelő is akadt, aki adott neki 20 sékelt, anélkül, hogy a 200-at elvette volna.

Izrael népe betartja a Tóra törvényei közül talán a legemberibbet...
*
Bárki, akinek volt szerencséje hosszabb időt eltölteni Izraelben, megtapasztalhatta azt a segítőkészséget, ami (főleg vészhelyzetben, a szerk.) a helyieket jellemzi, még az ismeretlenek felé is. 

A zsidó állam polgárait sújtó palesztin terrorhullám közepette is számos alkalommal nyilvánult meg az izraeli társadalmat jellemző testvéries és felelősségteljes magatartás a közelmúltban. 

A közterek biztonsági kameráinak felvételein többször látni lehetett, amint sokan a terrortámadások után sem a menekülést választották, hanem a sebesültek megsegítésére siettek.

FORRÁS: Szombat folyóirat, amely átvette és kommentálta az Aruc Séva videóját. A vonatkozó Tóra-parancsot e blog szerkesztője tette a cikk felvezetőjévé.

1 megjegyzés:

  1. Nem hiszem, hogy statisztikailag szignifikáns a minta, sem méret, sem szórás szempontból. És talán különben sem az emberi kvalitásról árulkodik a kisérlet, hanem a társadalom anyagi helyzetéről, talán izraelben nehezebb mélyszegénységben élőt találni, habár én itt is láttam kéregetőt, ugyanakkor rengeteg kidobott ételt is. Persze lehet, hogy prejudikálok, és nehezen érint, hogy mesekként alulról látom az izraeli társadalom keresztmetszetének egy szeletét, viszont ritkán találkozom a nagyvonalusággal, különösen datik, vagy fiatalok esetében, és nem tipre, csak csupán a másik munkájának a tiszteletben tartásáról lenne szó, ami egy arab esetében nem annyira megdöbbentő, egy zsidónál viszont ugyanannak a törzsikulturából való származásnak a bizonyitéka számomra. Összefoglalva, lehet hogy itt közvetlenebbek az emberek -a kisérlet erre reflektálhat- de azért ez nem az európai értelemben vett civilizáltság, messze nem sajnos, szerintem

    VálaszTörlés