Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. április 10., vasárnap

Egyiptom átadja az eilati öböl bejáratát őrző Tirán-szorost Szaud-Arábiának ♦ Lezárása az 1967-es Hatnapos Háború egyik kiváltó oka volt


Kritikus változás várható Izrael déli kapujában. Éveken át tartó tárgyalás eredményeképpen Egyiptom átadja az Eilat-Akabai öböl déli bejáratánál, a Szináj-félsziget délkeleti kiszögellése mellett  fekvő Tiran-szorost Szaud-Arábiának.

A szoros a Vörös-tenger északkeleti öblében, Egyiptom és Szaud- Arábia között van. A szorosban fekvő két sziklaszirt, a Tiran és a Sanafir lehetővé teszi az Eilatba tartó és onnan kihajózó forgalom ellenőrzését, és akár akadályozását is. A Tiran és a Sanafir 1950-ig Szaud-Arábiához tartozott, utóbbi ekkor adta át Egyiptomnak. 

A szoros lezárása 1967 májusában Egyiptom által volt a casus belli – háborús ok – a Hatnapos Háborúnak, amikor az Izraeli Légierő meglepetésszerű támadással a kifutópályán semmisítette meg az egyiptomi légierő legtöbb gépét.

A szoros és benne a két kis sziget 1967 júniusától 1982-ig, az Egyiptommal kötött békeszerződésig izraeli ellenőrzés alatt volt.

A szorost uraló, abból kiemelkedő Tiran-sziklaszigetecskén a Hatnapos Háborút lezáró fegyverszünet értelmében nemzetközi békefenntartó egység állomásozik, amely garantálja a szabad hajózást.

A két arab ország egyiptomi sajtóértesülés szerint hidat tervez építeni Sarm-el-Sejk és Szaud-Arábia között, amely a két szigeten ívelne át.

Izrael és Szaud-Arábia között nemhivatalos kapcsolatok állnak fenn, főként az iráni fenyegetés okán, amely mindkét államot veszélyezteti. 

A szaudi külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy nem kíván egyeztetni Izraellel, de országa tiszteletben tart minden egyezményt, amelyre Egyiptom elkötelezte magát. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése