Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. április 16., szombat

Rendkívüli biztonsági készültség a Templomhegyen

POSZTER A TEMPLOMHEGYEN: "A KÉP VILÁGOS, SEMMI SZÜKSÉG KAMERÁKRA!"

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök csütörtökön bejelentette: a Pészách ünnep közeledtével megerősítik a rendőrségi jelenlétet Jeruzsálemben, a Templomhegyen és az Óvárosban. 

Az intézkedés indoka a várható arab zavargások megelőzése. A hét napos ünnep április 22-én, péntek este kezdődik és a következő péntek estéig tart, de az ünnep hetedik napjára következő szombattal együtt április 30-ig, vagyis nyolc napon át jelentős zsidó jelenlétre számítanak az Óvárosban, főképpen a Nyugati Fal előtti térségen.

A védelmi erők minden szükséges lépést megtesznek a szenthelyek békéjének a megőrzésére. A miniszterelnök felszólította a vallási vezetőket úgy zsidó, mind muzulmán oldalon, hogy közösségeiket szólítsák fel nyugalomra.

A mecsetekben huzamosabb ideje uszítás folyik Izrael és a zsidó lakosság ellen, amelyben aktív részt vesz a Palesztin Autonómia vezetése, de az izraeli Muzulmán Mozgalom északi ágának a vezetője, Ráed Szálách sejk is, akit az ünnep végéig kitiltottak az Óvárosból. 

A hangulatkeltés fő motívuma az, hogy "a zsidók" birtokba akarják venni a Templomhegyet, hogy lerombolják az ott álló El Aksza és az Omár mecseteket és helyükbe felépítsék a Harmadik Szentélyt.

Netanjáhu már több ízben is kijelentette, hogy a Templomhegy státusza változatlan marad, és ott továbbra is a jordániai központú muzulmán hitbizomány, a Wakf rendelkezik. 

Az utóbbi hetekben vitára adott okot a video-kamerás ellenőrző rendszer, amelyet az izraeli hatóságok a jordániai féllel való egyeztetéssel szereltek fel a rendbontások megelőzésére. 

A palesztinok azért tiltakoznak, mert a kamerák felvételei által kiemelhetők a Templomhegyen kődobáló, nem-muzulmán jelenlévőket inzultáló tömegekből a főkolomposok. ◙

1 megjegyzés: