Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. augusztus 24., szerda

Asszonyölés az izraeli arab szektorban ♦ Kilencedik hónapos állapotos feleségét szúrta le férje ♦ Tavaly 15 lány és asszony lett a "családi becsület" áldozata


Húsz nap múlva kellett volna megszülnie harmadik gyermekét Amna Jaszin [Yasin] asszonynak, a galileai Tamra arab városból, akit a rendőrség alapos gyanúja szerint férje, Walid késsel meggyilkolt. Az asszony holttestére kedden reggel találtak rá.

A férjet előzetes letartóztatásba helyezték.

Samah Salaime, az arab közösségben gyakori halálos végű erőszak ellen küzdő egyesület vezetője kifogásolta, hogy a családon belül elkövetett erőszakot az izraeli törvények nem büntetik a kellő eréllyel. 

Salaime azt is megemlítette, hogy igen sok az illegálisan tartott lőfegyver az arab lakosság körében.

Csak az elmúlt héten adtak hírt a vegyes lakosságú Loddon egy kettős emberölésről, amelyet két, maszkot viselő férfi követett el: áldozataikat egy autóból rángatták ki.

Az izraeli bűnüldözési statisztika adatai szerint az idei 2016-os évben eddig 40 gyilkosság volt az arab szektorban, ebből hat asszonyölés, amiben gyakran szerepet játszik a hagyományos "család becsülete" indoklás, vagy inkább ürügy.

A 2015. évben összesen 15 lányt és asszonyt gyilkoltak meg rokonaik, legtöbbször férjük vagy fivérük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése