Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. augusztus 21., szerda

Hogyan rettegjünk a klímaváltozástól? ✵ Globális és lokális esélyeink

2100-BAN: KISZÁRADT TENGER-MEDER TEL AVIV ELŐTT?

A címet a zseniális magyar-zsidó humoristától, Mikes Györgytől kölcsönöztem, aki emigráns élettapasztalatait "Hogyan legyünk külföldiek", "Hogyan karcoljunk felhőt" című csipkelődő írásaiban összegezte.

Nálunk is járt, még az ötvenes évek elején. Egy étterem vendégkönyvébe ezt írta: "Izrael lényege az alija, kár, hogy nincsen rá palija".

Nos, bolygónk éghajlatának rohanó felmelegedése Izraelben is állandó beszédtéma. Mindenki a maga színvonalán. Újságokban, tudós értekezésekben, kávézók teraszain.

Trópusi esőerdők irtása Brazíliában, szarvasmarhák túltenyésztése Argentínában, szénerőművek légszennyezése Kínában, szénmonoxidot pufogó járművek százmilliói Amerikában, nukleáris balesetek Oroszországban, millió tonnás jéghegyek leválása a Déli-sarkon, jégolvadás az Északi-sarkon. Valóságos gondok, amelyeket talán már sohasem fog megoldani a nemzetek közössége.

A globáis felmelegedés mértékére különböző becslések jelennek meg. Azt, hogy minden nyár melegebb, vagy azt, hogy telente egyre kevesebb a csapadék – északon a hó, délebbre az eső, és, hogy egyre hosszabbak a nyarak és rövidebbek az esős évszakok, és egyre gyakoribbak az aszályok – valamennyien tapasztaljuk.

Még néhány év, és otthonainkban az élet csak állandó légkondícionálással lesz elviselhető, ami viszont tovább fogja növelni a még sokáig egyeduralkodó fosszilis (nem megújuló) energiahordozók – kőolaj, földgáz, sőt, ami még rosszabb, a szén – használatát.

Nálunk, Izraelben a gond nagyobb, mint a folyókkal, tavakkal bőven ellátott Európában vagy Észak-Amerikában. Egy internetes honlapon a fenti kép jelent meg a képernyőkön. Tel Aviv látható – tengerpart helyett sivataggal. 

Másik, ezzel nagyjából egyidőben megjelent hírlapi riogatás szerint a sarki jég olvadása annyira megemeli a tengerek vízszintjét, hogy a parti városok lassanként víz alá kerülnek. 

Tel Avivra vonatkoztatva azt jósolja, hogy 2100 felé a tenger már a mai parttal párhuzamos Ben Jehuda utca, vagy még beljebb, a Dizengoff utca helyén fog hullámzani...

Száradás, vagy áradás? A jövőkép nem bíztató, főképpen az ifjabb nemzedék számára.

A nyolcmilliárd ember ekológiai "lábnyoma" lassan eltapossa kék-zöld bolygónkat. A néhány évtizednyi életet élő embert az a gyakran emlegetett tézis sem vígasztalja, hogy a Föld életében megszámlálhatatlan felmelegedés és jégkorszak váltotta, és fogja váltani egymást. 

Mégis, mit tehetünk? Minimálisra csökkentjük a műanyag zacskók, szívószálak, poharak használatát, Kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztunk. Ahol lehet, magán-gépkocsi helyett tömegközlekedést veszünk igénybe. Kerékpározunk. Energia-takarékos villanyégőket és elektromos készülékeket vásárolunk.

Környezet-tudatosan igyekszünk élni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése