Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. augusztus 25., vasárnap

Fedezd fel a héber nyelvet ✹ Nyomozzuk ki!


A nyomozással, kikérdezéssel, kutatással kapcsolatos fogalmakat a héber nyelv általában a CHET – KUF – RÉS (ח-ק-ר) gyökből képezett szavakkal fejezi ki.

A nyomozást, vizsgálatot jelentő chákirá (חֲקִירָה) szóval gyakran találkozhatunk a hírekben és a héber lapok hasábjain.  

A chokér (חוֹקֵר) ige jelentése: nyomoz, kutat.  Ugyanez a szó főnévként: nyomozó. A chokér práti (חוֹקֵר פְּרָטִי) – magánnyomozó.

Ha azt halljuk, vagy olvassuk, hogy „hámistárá chokeret” (הַמִשְטָרָה חוֹקֶרֶת), akkor arról van szó, hogy a rendőrség nyomoz. (Ez a szigorú intézmény nőnemű, ezért az ige is nőnemben áll.) 

A táchkir (תַחְקִיר) kifejezés is a nyomozással, kutatással kapcsolatos: az értelme – kikérdezés. 

A tichkur (תִחְקוּר) már kifejezetten rendőrségi kihallgatás.

A mechkár (מֶחְקָר) kutatást jelent. Izrael egyik erőssége a tudományos kutatás, amelynek héber megfelelője a mechkár mádái (מֶחְקָר מַדָּעִי).

Ehhez hasonló jelentéssel bír a vizsgálat, tanulmányozás jelentésű chéker (חֵקֶר) szó. A chéker hechálál (חֵקֶר הֶחָלָל) kifejezést az űrkutatás fogalmára alkotta a Héber Nyelvi Akadémia. 

(Igen, ilyen is van: évtizedek óta alkotja az ősi, hagyományos szövegekre alapozva a rohanvást fejlődő technika és tudomány műszavainak a héber megfelelőit.)

Végül egy újságírói műszó: a táchkirán (תַּחְקִירָן) a legrámenősebb, oknyomozó újságíró, riporter; ha hölgy az illető, akkor táchkiránit ((תַּחְקִירָנִית. ◙

HÉBER NYELVOKTATÁS
Halmos László
052-3260834
izraelihirlevel@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése