Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. augusztus 9., péntek

Tizenkilenc éves lett volna Dvir Szorék • Hajtóvadászat gyilkosai után • Nagyapját is palesztin terroristák ölték meg

DVIR SZORÉKדביר סורק הי"ד

Dvir Szorék a "jesivát heszdér" intézmény tanulója volt, aki vallási tanulmányaival párhuzamosan katonai szolgálatot is teljesített.

Ofra település lakosa volt családjával, amely a Nyugati Part zsidó településeinek egyike, Jeruzsálemtől és Ramallától északra.

A jesiva-tanulót, aki tizedesi rendfokozatot viselt, polgári ruhában, fegyvertelenül érte a palesztin támadás. Dvir az Ecion-tömb (Gus Ecion) egyik települése, Migdál Oz határában szállt le egy autóbuszról, amikor egy palesztin gépkocsiból kiszálló egy vagy több személy megközelítette és több késszúrással megölte.

A részletek nem ismeretesek. A gyilkosság valószínűleg szerda este 8 óra körül történt, a holttestre viszont csak csütörtökre virradó éjjel 3 órakor bukkantak rá. 

Mindeddig nem világos, hogy miért csak hosszú órák elteltével figyelmeztették a hatóságokat, hogy a fiatalember nem tért vissza a jesivájába. Ez a mintegy hét órás időveszteség súlyos hátrányt jelent az elkövető vagy elkövetők után nyomozó biztonsági erőknek. 

További súlyos kérdés: hogyan lehet az, hogy a gyilkosság Migdál Oz falu bejárati őrségétől alig 100 méterre történt – de azt senki sem vette észre?

Péntek reggeli jelentések szerint a nyomozás a gyilkosság színhelyéhez közeli Bét Fádzsár (Beit Fajjar) palesztin községre koncentrálódik. Az országútnak azon a részén, ahol a halálos végű támadás történt, video-kamerák rögzítik a forgalmat, így valószínű, hogy konkrét információ áll a nyomozó biztonságiak rendelkezésére.

Családja és baráti köre a napokban készült megünnepelni Dvir 19. születésnapját. 

A temetésre Ofra településen került sor csütörtök este, amelyen több ezer ember vett részt.

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök kijelentette: Izrael folytatja az építkezést Izrael teljes területén. Pénteken olyan nyilatkozatot is tett, hogy a biztonsági erők közel járnak a tettesek elfogásához, és ez nemsokára meg fog történni.

A család orvosi célokra ajánlotta fel Dvir földi maradványait.

A Szorék család másodízben szenved el hasonló veszteséget: nem sokkal Dvir születése után anyai nagyapja, Binjámin Herling rabbi is palesztin merénylet áldozata lett. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése